PODGORICA: Danas počinje festival „Put svile“ - Volim Podgoricu

PODGORICA: Danas počinje festival „Put svile“

U organizaciji turskog kulturnog centra „Yunus Emre“, kineskog instituta „Konfucije“ i Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana, u Podgorici će danas početi festival „Put svile“, zajednički projekat tri kulturna predstavništva.

Na festivalu će biti predstavljene izložbe slika, tradicionalna kuhinja tri zemlje, kao i muzički sadržaji svake zemlje posebno, javlja Anadolija.

Festival „Put svile“ biće svečano otvoren u JU „Muzeji i galerija“ u Podgorici. Trajaće do 30. marta, a posjetioci će svakodnevno biti u prilici da uživaju u nekom od programa koje su pripremila tri kulturna centra.

Na današnjem predstavljanju festivala, direktor Instituta „Yunus Emre“ Cihan Ozdemir iskazao je zadovoljstvo što zajedno sa drugim kulturnim centrima organizuju jedan ovakav festival.

„Svaki od ova tri centra će predstaviti svoju kulturu. Imaćemo zajedničko otvaranje festivala, a odmah će biti i otvaranje izložbi sva tri centra. Mi ćemo imati izložbu ebru slika, to je tehnika slikanja na vodi. Institut ‘Konfucije’ će imati prezentaciju čaja i jednu muzičku izvedbu. Mi ćemo takođe u okviru festivala prikazati animirani film, a imaćemo i koncert naše studentkinje Nine Strugar, koja je posredstvom našeg instituta objavila album etno pjesama sa Balkana na turskom jeziku“, kazao je Ozdemir.

Milena Đukanović, iz Instituta „Konfucije“, kazala je da svaka od ovih zemalja ima svoje specifičnosti u pogledu jezika i kulture.

„Ali ima i nešto što je zajedničko, a kroz zajedničku prošlost, to je Put svile.Ovaj drevni Put svile, ne samo da je povećavao obim trgovine kroz države kroz koje je prolazio, već je dolazilo do novih znanja, otkrića. I jedna od najvažnijih stvari koju je Marko Polo donio sa sobom iz Kine u Evropu jeste nautička mapa, koja je bila osnov za sva otkrića Kristofora Kolumba kasnije“, kazala je Đukanović.

Kineski institut „Konfucije“ u okviru svog programa prikazaće kaligrafije, slikanje, umjetnost pravljenja čaja, kinesku svilu i tradicionalnu kinesku nošnju.

Seyran Mirzazadeh, iz Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana, kazao je da tri centra hoće da svoje kulture predstave zajedno i da je Crna Gora prava zemlja za to.

„Ovo je multikulturalna zemlja, ovdje postoji multietnički sklad, mi to vidimo i sve to cijenimo“, kazao je Mirzazadeh.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com