SPRIJEČITE BOLESTI: Ovo je 5 vrsta namirnica koje će vam OJAČATI imunitet - Volim Podgoricu

SPRIJEČITE BOLESTI: Ovo je 5 vrsta namirnica koje će vam OJAČATI imunitet

Bez obzira na doba godine, stanje imuniteta je uvijek važno. Naravno, ono što jedete utiče na imuni sistem. Određene namirnice vam čak mogu smanjiti šanse da se razbolite, a druge vam mogu pomoći da se brže oporavite ako se razbolite. U ovom članku naći ćete spisak namirnica koje treba jesti ako želite da ojačate imunitet.

  1. Hrana bogata gvožđem

Gvožđe je mineral koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja imuniteta. Ishrana u kojoj nema dovoljno gvožđa može izazvati anemiju i oslabiti imuni sistem. Zato je važno da unosite dovoljno hrane bogate gvožđem, kao što je meso, živina, riba, školjke, mahunarke, orasi, sjemenke, povrće iz porodice kupusa i sušeno voće. Upijanje gvožđa možete poboljšati tako što ćete za pripremu hrane koristiti gvozdene lonce i šerpe, i tako što ćete izbjegavati da pijete čaj ili kafu uz obroke.

Kombinacija hrane pune gvožđa, uz C vitamin, može još više poboljšati apsorpciju gvožđa. Važno je da ne zaboravite da prevelika količina gvožđa u organizmu može biti štetna i oslabiti imuni sistem. Zato, ako imate manjak gvožđa u organizmu, možete koristiti suplemente ili se konsultovati sa ljekarom.

  1. Hrana sa probioticima

Smatra se da hrana bogata probioticima poboljšava imuni sistem. Probiotici su korisne bakterije koje žive u stomaku i stimulišu imunitet.

One pomažu u održavanju zdravlja unutrašnjih zidova stomaka, koji sprečavaju curenje neželjenih tečnosti i utiču na imuni odgovor. Zapravo, istraživanja pokazuju da probiotici smanjuju rizik od bolesti respiratornog trakta za 42%.

Studije su pokazale da kada se razbole, osobe koje redovno konzumiraju probiotike imaju 33% manje šanse da uzimaju antibiotike. U nekim slučajevima, redovno konzumiranje probiotika može uticati na brži oporavak od bolesti. Uglavnom se u ispitivanjima, učesnicima daju zamene za probiotik. Ali, možete povećati šanse za oporavak tako što ćete redovno uzimati probiotike.

Dobar izvor probiotika su kiseli kupus, prirodno fermentisani krastavci, jogurt, kefir, mlaćenica, kimči, tempeh, miso, nato i kombuča.

  1. Citrusno voće

Voće poput narandži, grejpfruta i mandarina ima puno C vitamina, koji je poznat po tome što jača imunitet. Vitamin C ima antibakterijska i antiupalna svojstva. Takođe održava jačinu kože i ponaša se kao zaštitna opna protiv infekcija. Osim toga, C vitamin djeluje kao antioksidant, štiti imuni sistem od štetnih jedinjenja poput virusnih ili bakterijskih infekcija.

Zato je važno da uzimate dovoljno vitamina C, kako biste ojačali imunitet i smanjili šanse od infekcije. Neka istraživanja pokazuju da vam konzumiranje većih količina C vitamina kada ste prehlađeni, može pomoći da brže ozdravite. Možda je bolje da vitamin C uzimate iz biljnih izvora, umesto iz suplemenata, pošto biljke sadrže i druga korisna jedinjenja koja suplementi nemaju.

Druge namirnice bogate C vitaminom su paprike, guava, zeleniš, brokoli, bobičasto voće, paradajz, papaja i snap grašak.

  1. Đumbir

Đumbir sadrži gingerol, bioaktivnu supstancu koja smanja rizik od infekcija. Pored toga, đumbir ima antimikrobska svojstva koja sprečavaju rast nekoliko vrsta bakterija, poput ešerihije koli, kandide i salmonele. Istraživanja na ljudskim ćelijama pokazuju da đumbir može pomoći našem organizmu da se izbori sa sinicijalnim respiratovnim virusom, koji je odgovoran za mnoge respiratorne infekcije. No, potrebno je još ispitivanja na ljudima kako bi se potvrdio ovaj efekat.

Uticaj đumbira može biti posebno dobar ako se njegova jedinjenja već nalaze u organizmu kada se infekcija javi. I, đumbir deluje protiv mučnine, te vam može pomoći kada imate grip. Za tačnu dnevnu dozu đumbira, potrebno je uraditi još istraživanja.

Dok to ne saznamo, slobodno stavite malo đumbira u svoja jela ili smuti. Možete napraviti i čaj od đumbira.

  1. Bijeli luk

Bijeli luk sadrži aktivna jedinjenja koja smanjuju rizik od infekcije. Na primjer, alicin, glavno aktivno jedinjenje iz luka, povećava sposobnost ćelija da se izbore protiv prehlade i gripa.

Bijeli luk ima antimikrobska i antivirusna svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija. U jednoj studiji, učesnici su svakodnevno uzimali suplemente sa alicinom, i imali su 63% manje prehlade od kontrolne grupe, kojoj je davan placebo. Osim toga, kad su se razboljeli, učesnici u alicin grupi su se oporavljali 3,5 dana brže, u proseku.

U drugom istraživanju, učesnici su dobijali ekstrakt belog luka i razboljevali su se podjednako često kao i placebo grupa. Ali, imali su 21% manje simptoma, i oporavljali su se 58% brže u poređenju sa drugom grupom.

Da biste povećali učinak bijelog luka na imuni sistem, jedite jedan češanj dva-tri puta dnevno. Prije kuvanja, zdrobite bijeli luk i sačekajte 10 minuta prije nego što ga iskoristite, kako bi efekat bio još veći.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com