Kako pobijediti proljećni umor? - Volim Podgoricu

Kako pobijediti proljećni umor?

Noć je vrijeme za regeneraciju. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtijevaju puno energije, za što je potreban dobar i zdrav san

Početak proljeća može uticati na imunološki sistem i donijeti nam prehlade i kašalj, a uz to razdraženost, nervozu i umor. Kiwi.hr donosi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da na jednostavan način pripremite tijelo na topli dio godine i spriječite proljećni umor.

Više dnevnog svijetla: znak za veći boravak na otvorenom

Čekali smo dugo na duže dane i dočekali. Iskoristite više sunca tokom dana i ostanite duže na otvorenom. Naučnici su otkrili da je nedostatak svjetla zimi jedan od uzroka proljećnog umora. Nakon dugog razdoblja kratkih dana sa malo sunca, u tijelu nastaje puno melatonina koji zapravo podstiče san. U proljeće, kada ima više dnevnog svjetla, naš mozak luči više serotonina-hormona sreće koji nas drži budnima i sretnima.

Svježe voće i povrće: štiti nas od infekcija

Ako je tijelo slabo i izmoreno, uzroci prehlada nemaju težak posao. Kako bi to spriječili, može nam pomoći dodatan unos vitamina u organizam. Svježe voće i povrće su odlični saveznici u borbi protiv proljećnog umora. Zdrava ishrana ne samo da će se pobrinuti za vitalnost, već će takođe pomoći u detoksifikaciji. Tokom zime najčešće jedemo tešku i masnu hranu koju u proljeće treba zamijeniti laganim i hranjivim namirnicama.

Gibanje: podstiče metabolizam

Za bolje raspoloženje i proljećni umor najbolje su svakodnevne tjelesne aktivnosti na svježem vazduhu. Gibanje odlično djeluje na cirkulaciju, stabilizuje ravnotežu hormona i podstiče metabolizam. Ne trebate imati strogo planirane aktivnosti. Dovoljna je svakodnevna kratka šetnja od 30 minuta ili više. Tijelo će na taj način dobiti više kiseonika, ojačati nervni sistem i odbrambeni mehanizam.

Topla voda: Ayurvedski savjet

Bez obzira na činjenicu da moramo piti dovoljno vode svaki dan, indijska medicina ima dodatni savjet pomoću kojeg možemo smanjiti proljetni umor. Kuvajte 250 mililitara vode i popijte toplo u nekoliko gutljaja. Ayurveda naglašava da se voda za vrijeme kuvanja obogaćuje energijom, koja se potom prenosi u tijelo.

Dobar san: pomaže regenerisati tijelo

Noć je vrijeme za regeneraciju. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtijevaju puno energije, za što je potreban dobar i zdrav san, posebno kada je prisutan proljećni umor. Kako se po noći ne bi budili, preporučujemo ne jesti masnu i tešku hranu u večernjim satima. Takođe je vrlo važno provjetriti sobu prije spavanja i pobrinuti se da bude mračna.

Biljni čaj: budi proljeće u nama

Proljećno bilje daje pravi osjećaj proljeća i mirisom nas budi iz tmurnog razdoblja. Nema ništa bolje od mirisnih biljnih i voćnih čajeva koji nam popravljaju raspoloženje. Redovno ih konzumirajte, posebno čaj od šipka i maslačka.

Toplo-hladno: za bolju cirkulaciju

Ako se ujutro želite brzo razbuditi, pokušajte s toplo-hladnom terapijom. Dovoljno je da se tuširate prvo hladnom pa onda toplom vodom. To će vas probuditi i poboljšati krvotok, prenosi Fokus.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com