VLADA ĆE SPRIJEČITI RANO PENZIONISANJE - Volim Podgoricu

VLADA ĆE SPRIJEČITI RANO PENZIONISANJE

Zakonski uslovi koji omogućavaju ranije penzionisani biće preispitani u sklopu ekonomskih reformi kako bi se spriječilo rano penzionisanje i napuštanje tržišta rada, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Pobjedi.

Iz tog Vladinog resora su kazali da programom rada Vlade u ovoj godini nijesu planirane izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju PIO.

“Programom ekonomskih reformi do 2019. predviđa se nastavak reforme penzijskog sistema. Kako reforma, koja je početa 2004, a nastavljena 2010. godine, predstavlja proces, to će se pratiti efekti pojedinih zakonskih mjera i zavisno od njih propisivati odgovarajuća zakonska rješenja“, objasnili su iz Ministarstva.

Direktor Fonda PIO, Dušan Perović, rekao je da u Crnoj Gori ima 13,4 hiljade korisnika prava na penziju koji imaju staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.

“Zakonom je propisano da osiguranicima koji rade na naročito teškim, opasnim za zdravlje radnim mjestima, kao i na mjestima na kojima se poslije navršenja odredenih godina života ne može uspješno obavljati profesionalna djelatnost, staž osiguranja se računa sa uvećanim trajanjem, odnosno beneficijama“, kazao je Perović.

On je dodao da su za eventualne izmjene u tom dijelu zakona nadležni u Ministarstvu rada.

Perović je, na pitanje da li se razmišlja o ukidanju formule za penzionisanje koja se postepeno povećava, naveo da je i to u nadležnosti Ministarstva.

“Prema postojećem zakonskom rješenju, u ovoj godini iznos penzije se računa na osnovu godišnjih ličnih koeficijenata, odnosno zarada i osnovica osiguranja koje je osiguranik ostvario tokom 38 uzastopnih godina osiguranja, kao i penzijskog staža“, saopštio je Perović.

On je rekao da Fond trenutno isplaćuje 312 limitiranih penzija.

“Najviši iznos penzije definisan je limitiranom vrijednošću ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri. To znači da bi, na primjer, osiguranik koji ima limititiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, za februar primio penziju od 1,12 hiljade eura. Tim Zakonom nije ograničena dužina penzijskog staža koji utiče na visinu penzije, tako da se prilikom izračunavanja uzima i penzijski staž duži od 40 godina“, obujasnio je Perović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com