DRAMATIČNO UPOZORENJE FRANCUSKOG DIPLOMATE: Balkan danas ponovo ključa! - Volim Podgoricu

DRAMATIČNO UPOZORENJE FRANCUSKOG DIPLOMATE: Balkan danas ponovo ključa!

Moramo zaboraviti na ogorčenost, naći kompromis i zajedno graditi budućnost, poručuje Gusten

Žustra kampanja za predsjedničke izbore u Francuskoj u prvi plan stavila je spoljnu politiku, a Fransoa Fijon, favorit na izborima i bivši premijer, rekao je da je Kosovo oteto od Srbije.

Njegova izjava je podigla mnogo prašine u regionu i povod je za razgovor s Filipom Gustenom, bivšim francuskim ambasadorom u Rumuniji i kandidatom za predstavnika dijaspore.
– Evropa ima sreću da je već 70 godina u miru, samo ovaj njen deo nema tu sreću. Danas Balkan ponovo ključa. Intervencija Zapada u ovom regionu može dovesti do uvoza konflikata. Ovoj zemlji treba razumevanja. Zapad i Evropa imaju problema da razumeju istoriju, politiku i religiju i sve elemente koje čine Balkan.

Francuska, nekada najveći saveznik, bila je među zemljama koje su nas bombardovale. Da li je moguće popraviti naše odnose?
– Istoričar sam i kao takav vam kažem da moramo uvek da se sećamo prošlosti kako ne bismo pravili iste greške u budućnosti. Iskustva u odnosima Francuske i Nemačke, koji su od neprijatelja u više ratova došli do najvažnijih evropskih partnera, mogu se preneti i na Balkan. Moramo zaboraviti na ogorčenost, naći kompromis i zajedno graditi budućnost. U Beogradu se ne osećam kao stranac.

Što mnogi u Evropi strahuju od izbora u Francuskoj?
– Kad bi Francuzi izabrali Le Penovu, to bi bio kraj EU. Naša Evropa je već bolesna, sa ovim što se desilo s bregzitom, Unija ne bi izdržala da se isto desi i s Francuskom.

Vi ste kandidat republikanaca za predstavnika dijaspore u parlamentu…
– Zakoni koji su napravljeni za Francuze u Francuskoj ne moraju da važe za Francuze u inostranstvu. Najvažnije za Srbiju je i da imate deputata koji dobro poznaje specifičnost vaše zemlje, pa može biti i njen svojevrsni ambasador. Dugo sam živio na ovom području i ta misija mi je veoma važna.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com