Mekejn: Neulazak CG u NATO bila bi katastrofa - Volim Podgoricu

Mekejn: Neulazak CG u NATO bila bi katastrofa

Američki republikanski senator Džon Mekejn izrazio je danas uvjerenje da će Senat Sjedinjenih Američkih Država iduće sedmice ratifikovati pristupni ugovor Crne Gore u NATO.

Mekejn, predsjedavajući Odbora za oružane snage, na konferenciji za novinare u Briselu je izjavio da smatra da će glasovi Senata u cijelosti ići u korist Crne Gore.

“Srećan sam što mogu reći da ćemo u ponedjeljak započeti sa glasanjem i zatvorenom raspravom, a onda krenuti dalje sa glasanjem o Crnoj Gori. Veoma sam srećan što mogu kazati da sam u cijelosti uvjeren da će glasovi ići u korist za ulazak Crne Gore u NATO”, istakao je Mekejn.

Ponovio je i značaj ulaska Crne Gore u Alijansu.

“U četvrtak smo održali saslušanje sa našim čelnikom evropske komande, generalom Kurtisom Skaparotijem, koji je naše najbolje vojno lice u regiji. Upitao sam ga kakav bi uticaj prouzrokovao neulazak Crne Gore u NATO i on je rekao da bi to bilo potpuna katastrofa. On je rekao da je ključno da Crnu Goru uvedemo (u NATO), a ukoliko to ne uradimo, posljedice bi se odrazile po cijelu regiju”, poručio je Mekejn na konferenciji za štampu foruma fonda “German Marshall Fund” u Briselu.

Inače, komandant NATO-a snaga u Evropi, general Kurtis Skaparoti, nedavno je tokom saslušanja pred senatskim Odborom za oružane snage rekao da je suštinski važno da Crna Gora bude primljena u NATO.

Precizirao je da bi izostanak ratifikacije crnogorskog članstva imao negativne posljedice na politiku otvorenih vrata Alijanse, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Apsolutno je ključno da Crna Gora bude primljena u NATO. Iskazali su želju i ispunili uslove. To takođe naglašava otvorenost NATO-a i mogućnost da uključi one koji žele da budu dio Saveza. U suprotnom, to bi unazadilo ambicije mnogih drugih država i naroda, naročito Istočne Evrope, koji su okrenuti ka Zapadu i žele da budu dio NATO-a”, odgovorio je komandant NATO snaga u Evropi.

Skaparoti je u svjedočenju u Senatu rekao i da Rusija koristi etničke tenzije na Balkanu da bi usporila napredak u evropskim i transatlantskim integracijama.

“Rusija promoviše anti-evropske stavove u regionu, koristeći korumpirane političke sisteme, loše ekonomske rezultate i sve veću etničku polarizaciju”, naveo je komandant Skaparoti.

Rusija se, kako je rekao, u prošloj godini otvoreno miješala u političke procese u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Svih 28 članica NATO-a moraju ratifikovati pristupni ugovor prije nego što Crna Gora i formalno postane članica Alijanse.

Protokol je do sada ratifikovan u 26 parlamenata članica NATO-a i preostalo je da ga još ratifikuje i gornji dom parlamenta Španije, donje zakonodavno tijelo ove države je to već učinilo, te Senat SAD.

Glasanje u Senatu je tri puta odloženo posljednjih mjeseci jer su dva republikanca, senatori Rend Pol i Majk Li, blokirali brzo glasanje.

Rusija se snažno protivi pristupanju Crne Gore NATO-u i njeni zvaničnici su više puta upozoravali da je to pogrešan korak koji može izazvati nestabilnost.

U četvrtak je, pak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je Crna Gora popustila pred ultimatumom – ili Rusija ili NATO.

 Slobodna Evropa

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com