Rusija UKINULA pomjeranje časovnika,i to zbog KRAVA I DJECE! - Volim Podgoricu

Rusija UKINULA pomjeranje časovnika,i to zbog KRAVA I DJECE!

Ideja pomjeranja vremena nije tako stara niti jedinstvena kako to na prvi pogled izgleda. Sistem se koristi tek oko sto godina, od 1916. godine, a ni danas ne pomjeraju građani svih država časovnike. Najveći primjer u Evropi svakako je Rusija.

Danas na svijetu čak 110 od 192 države koristi ljetnje ukazno vrijeme. Sistem pomjeranja sata se ne koristi ni u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gdje ova mjera nikad nije stekla širu popularnost.

Što se Evrope tiče, svakako najveća država čiji građani ne moraju da brinu o tome kad i zašto pomjeraju kazaljke na satu je Rusija.

 Početkom 2011. godine, tadašnji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, donio je odluku da u toj zemlji ukine pomjeranje časovnika. Rusija je tako 27. marta te godine poslednji put pomjerila časovnike zauvijek ostavši u „ljetnjem“ vremenu. Time se Rusija pridružila Islandu, koji je do sada bio jedina evropska zemlja koja ne pomjera satove, a ove godine pridružiće im se i Turska.

Medvedev je kao razloge naveo zdravlje stanovništva, ali i stoke kojoj to remeti prirodni bioritam. Primijećeno je, na primjer, da krave daju manje mlijeka u periodu neposredno posle promjene časovnika. Medvedev se dalje pozvao na istraživanje Ruske akademije medicinskih nauka prema kojem promena vremena najviše pogađa djecu i starije koji u prvim danima nakon promjene časnovnika mogu imati problema sa spavanjem i metabolizmom jer je sve to veliki šok za organizam.

Međutim, odluka da Rusi zauvijek ostanu u „ljetnjem“ vremenu nije prošla tako glatko i izazvala je negodovanje građana jer mnogi Rusi ne vole da ustaju sat vremena ranije tokom zime.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zato, u julu 2014. potpisao dekret kojim se u oktobru zemlja vratila na zimsko računanje vremena koje važi preko cijele godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com