BRITANSKA RATNA MORNARICA U BARU - Volim Podgoricu

BRITANSKA RATNA MORNARICA U BARU

Foto: Media solution

Fregata Kraljevske ratne mornarice HMS ,,Monmouth“ (F-235) uplovila je jutros u Luku Bar i boraviće u posjeti Crnoj Gori do 31. marta , saopšteno je iz ministarstva odbrane.

“Cilj posjete fregate Kraljevske ratne mornarice je unapređenje saradnje između ministarstava odbrane i mornarica dvije zemlje. Tokom boravka broda u Luci Bar, biće organizovano više biletaralnih aktivnosti. Pripadnici Mornarice VCG i oficiri sa fregate ‘Monmouth’ odigraće 28. marta i prijateljsku fudbalsku i košarkašku utakmicu na terenu Sportskog centra ‘Topolica’”, dodaje se u saopštenju

,,Monmouth“ je kako navode iz ovog resora, u posjeti Crnoj Gori na putu ka Persijskom zalivu, gdje će se pridružiti ostalim brodovima angažovanim na očuvanju bezbjednosti plovnih puteva.

“HMS ,,Monmouth“, koji broji 203 člana posade, pod komandom je kapetana fregate Iana Fizija (Ian Feasey). Nosivost broda je  4.000 tona, dug je 133 metra, širine 16,1 metara. Maksimalna brzina broda je 28 čvorova (52 km/h). Opremljen je savremenimm naoružanjem i sistemima za protivpodmorničku, protivbrodsku i protivvazduhoplovnu borbu, a na brodu se nalazi i helikopter. Misija broda je zaštita trgovačkih puteva i održavanje bezbjednosti na moru kroz nadzor, odvraćanje i borbu protiv piraterije i terorizma na moru”, kazali su iz Ministarstva.

Brod HMS Monmouth je jedan od šest iz klase fregata “vojvoda” Kraljevske mornarice.

Posjeta britanske fregate, kako navode, realizuje se u okviru Plana bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Velike Britanije.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com