Neispravan svaki četvrti uzorak vode - Volim Podgoricu

Neispravan svaki četvrti uzorak vode

Svaki četvrti uzorak vode za piće bio je hemijski ili mikrobiološki neispravan, pokazale su analize Sanitarne inspekcije, piše Dan.

Inspektori su kontrolisali ispravnost vode za piće, kao i stanje objekata, uređaja i opreme za vodosnabdijevanje.

“Od ukupnog broja izvršenih pregleda, 403 se odnosilo na preglede objekatajavnog snabdijevanja. Od 761 uzetog uzorka, dostavljene analize su pokazale da je oko 26,42 odsto bilo hemijski neispravno (mutnoća ili nedostatak rezidualnog hlora), ili mikrobiološki ili i hemijski i mikrobiološki. U izvještajnom periodu evidentirana je neispravnost vode za piće u nekoliko opština, o čemu su građani obavještavani preko sredstava javnog informisanja, a u pojedinim slučajevima su sanitarni inspektori donosili rješenja o zabrani upotrebe vode za piće. Sanitarni inspektori su povremeno mjerili rezidualni hlor na točećim mjestima vodovodne mreže”, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Sanitarne inspekcije.

Kako su naveli, Sanitarnoj inspekciji ovlašćena laboratorija redovno dostavlja analize uzoraka vode za piće koje obuhvataju osnovne i periodične preglede iz svih vodovoda na teritoriji Crne Gore.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti donijeto je pet rješenja o zabrani upotrebe vode za piće i 12 rješenja kojim je naloženo vršenje povremenih analiza vode za piće i obavezno mjerenje rezidualnog hlora u vodovodnoj mreži u skladu sa propisima”,  konstatuje se u dokumentu.

Olga Nikčević, iz Centra za zaštitu potrošača, smatra da broj neispravnih uzoraka vode pokazuje da građanima nije obezbijeđena adekvatna usluga u tom segmentu. Ona smatra da bi kontrole ispravnosti vode trebalo da budu česte i kada su vremenski uslovi adekvatni.

“Potrošače treba obavijestiti odmah kada se posumnja da nešto nije u redu, dok se situacija ne popravi. Čini mi se da to ipak rade u nekim težim slučajevima. Ali, pitanje je kada se sprovode ta ispitivanja. Da li je to samo slučaj u nekim alarmantnim situacijama, poslije velikih kiša, ili je to u nekoj potpuno regularnoj situaciji. Ako je to u regularnim situacijama, taj podatak je alarmantan”,  konstatovala je ona.

Nikčevićeva dodaje da bi kontrole trebalo sprovoditi bez obzira na padavine.

“Pitanje je kakva je situacija kada nema kiša. Ako je stanje i u tim situacijama takvo, onda treba što češće kontrolisati ispravnost vode i obavještavati građane o rezultatima te kontrole”, ocijenila je Nikčevićeva.

Inspektori su lani, prilikom kontrole hrane pri uvozu, zabranili uvoz i promet osam pošiljki od 69.283 kilograma.

Radilo se o pošiljkama banana, limuna, konzervisanih šampinjona i crnog vina, od čega je dio njih vraćen isporučiocima, a dio u potpunosti uništen.

“Prilikom pregleda brodova, hrane i predmeta opšte upotrebe, po osnovu naplate administrativne takse, naplaćeno je ukupno 1.062.974 eura, dok je po osnovu naknade za zdravstveni pregled pošiljki naplaćeno ukupno 151.218 eura. U sprovođenju nadzora u spoljnotrgovinskom prometu, Sanitarna inspekcija je naplatila ukupno 1.214.192 eura”, navodi se u godišnjem izvještaju.

Sanitarna inspekcija je sprovodila nadzor nad putnicima, njihovim stvarima, saobraćajnim sredstvima u međunarodnom saobraćaju, kao i nad uvozom hrane, predmetima opšte upotrebe i hemikalijama, radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti na teritoriji Crne Gore, na graničnim prelazima i drugim mjestima gdje se vrši carinjenje.

(DAN)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com