Pozorište se uvijek iznova diže iz pepela - Volim Podgoricu

Pozorište se uvijek iznova diže iz pepela

Organizovanjem raznih pozorišnih manifestacija i čitanjem tradicionalne međunarodne poruke danas će u teatrima širom svijeta biti obilježen Svjetski dan pozorišta 27. mart. Međunarodni pozorišni institut (Internation theatre institution) organizuje obilježavanje Svjetskog dana pozorišta na dan kada je otvoren Teatar nacija u Parizu, od 1962. godine. Ovo je prilika za pozorišne profesionalce da podsjete javnost na snagu umjetničkog stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina.

Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine. Ove godine poruku je napisala francuska filmska i pozorišna glumica Izabel Iper.

“Pozorište se uvijek iznova diže iz pepela. Ono je tek konvencija koju neumorno valja razbijati. Samo tako može opstati. Pozorište ima obilan život koji prkosi prostoru i vremenu, najsavremeniji komadi napajaju se prošlim vjekovima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad ih iznova postavljamo”, zapisala je Iper ističući da Svjetski dan pozorišta nije običan dan u svakodnevici glumaca.

“Dok ovo govorim, ja nisam ja, nisam glumica, ja sam samo jedna od tako mnogo osoba zaslužnih za to da pozorište i dalje postoji. To je na neki način i naš zadatak. I naša potreba, da tako kažem nijesmo mi zaslužni za to što pozorište postoji, prije će biti da zahvaljujući njemu postojimo mi. Pozorište je vrlo snažno, ono se opire, nadživljava sve, ratove, cenzure, nedostatak novca. Dovoljno je reći ‘kulisa je gola scena, u neodređenom razdoblju’ i uvesti glumca. Ili glumicu. Što će on napraviti? Što će ona reći? Hoće li razgovarati? Publika čeka, saznaće, publika bez koje nema pozorišta, nemojmo to zaboraviti. I jedna osoba u gledalištu čini publiku. Neka je, ipak, što manje praznih stolica”, zapisala je Iper.

Ona je iskoristila priliku da podsjeti i na to da je u 55 godina, koliko se obilježava Svjetski dan pozorišta, ona tek osma žena koja je pozvana da prenese poruku.

“Na kraju krajeva i ne znam je li riječ ‘poruka’ prikladna. Kad moji prethodnici (muški rod se nameće!) govore o pozorištu, oni govore o mašti, slobodi, porijeklu, prizivaju u sjećanje multikulturalnost, ljepotu, pitanja bez odgovora… Godine 2013., prije, dakle, samo četiri godine, Dario Fo je rekao: ‘Jedino rješenje za krizu je nadati se da će se protiv nas i protiv mladih koji žele naučiti umijeće pozorišta organizovati velika hajka: nova dijaspora glumaca koja će svakako, iz nametnutih okolnosti, izvući nezamislive prednosti za novo pozorište'”, kaže Iper.

Na kraju, ona dodaje da “pozorište za nju predstavlja onog drugog, ono je dijalog, odsutnost mržnje”.

“Prijateljstvo među narodima, nisam sigurna što ono podrazumijeva, ali vjerujem u zajednicu, u prijateljstvo publike i glumaca, u jedinstvo svih onih koje pozorište spaja, onih koji ga pišu, koji ga prevode, onih koji ga rasvjetljavaju, oblače, dekorišu, onih koji ga izvode, koji ga čine, koji u njega odlaze. Pozorište nas štiti, pruža nam zaklon. Mislim i da nas voli onoliko koliko mi volimo njega. Sjećam se jednog reditelja stare škole koji bi svako veče prije podizanja zavjese rekao: ‘Mjesta za pozorište!’ Time ću završiti”, zaključila je francuska glumica.

Programi u četiri crnogorska grada

Svjetski dan pozorišta biće obilježen i u pozorištima u Podgorici, Nikšiću, Tivtu i na Cetinju. U nacionalnom teatru na programu su komadi “Učene žene”, u režiji Jagoša Markovića i studentski komad “Creeps”, od 20, odnosno 20.30 sati. Publika na Cetinju biće u prilici da pogleda predstavu “Leptir” u režiji Andraša Urbana, dok je u Tivtu na programu autorski projekat Borisa Liješevića “Čuvari tvog poštenja”, rađen u produkciji Gradskog pozorišta iz Podgorice. Nikšićko pozorište obilježiće 27. mart projekcijom filma “Magbet”, u režiji Romana Polanskog”, od 20 sati.

(Dnene novine)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com