VOĐA PODGORIČKOG NARKO-KLANA ORGANIZOVAO ŠVERC? - Volim Podgoricu

VOĐA PODGORIČKOG NARKO-KLANA ORGANIZOVAO ŠVERC?

Specijalno državno tužilaštvo SDT provjerava umiješanost jednog od vođa podgoričkog narko-klana Viktora Drešaja u krijumčarenje skoro tri miliona eura vrijednih cigareta, koje je prije nekoliko dana policija otkrila u tajnom magacinu na Karabuškom polju, piše Dan.

Radi se o cigaretama bez akciznih markica, koje su proizvedene u Novom duvanskom kombinatu u Podgorici NDKP.

Operativni podaci tužilaštva ukazuju na poslovnu vezu Drešaja i Isata Boljevića, predstavnika firme VMJ Industries FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata UAE, koja od februara prošle godine upravlja NDKP.

Sumnja se da je Boljević organizovao ilegalnu proizvodnju cigareta, a da je transport i prodaju van granica Crne Gore isplanirao Drešaj.

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, policija provjerava podatke da je Drešaj organizovao i transport sirovine (neobrađenog duvana) čamcima preko Skadarskog jezera ka Duvanskom kombinatu gdje je kasnije obrađivan i pakovan.

Cigarete su, kako se sumnja, nakon toga odvožene u četiri magacina, od kojih su neki unaprijed zakupljeni. Radi se o magacinu firme “Golden Gate”, ali i magacinima u naselju Kuće Rakića, Golubovcima i kod kuće Drešaja.

U ovom ilegalnom poslu pominje se još jedno ime, a riječ je o Đoki Camaju. Tužilaštvo trenutno provjerava i njegovu ulogu u ovom sumnjivom poslu, a Camaja su istražni organi i ranije sumnjičili da je povezan sa krijumčarima duvana.

Navodno je Camaj naplaćivao ilegalni transport prema Evropi većeg dijela švercovanih cigareta, proizvedenih u NDKP.

Ostatak cigareta, kako sumnjaju istražni organi, Drešaj je čamcima preko Skadarskog jezera odvozio u Albaniju.

Inspektori su u stovarištu “Golden Gate”, gdje je u četvrtak otkrivena velika količina švercovanih cigareta, izuzeli DNK kako bi ga uporedili i sa profilom Drešaja, jer sumnjaju da je on zakupio magacinske prostore.

Ime Viktora Drešaja nalazi se u Bijeloj knjizi organizovanog kriminala. Hapšen je u avgustu 2006. godine u akciji policije protiv mreže krijumčara heroina i marihuane iz Albanije. Privođen je i u sklopu istrage o ubistvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Sumnjiva ulaganja

Prema podacima Dana iz istrage SDT, u NDKP je proizvedeno preko 100.000 paketa cigareta za šverc. Novac zarađen u krijumčarenju, navodno je ulagan u izgradnju hala za fabriku duvana. Arapi, koji su preuzeli upravljanje u Duvanskom kombinatu, nijesu ulagali svoj novac.

Izvori Dana tvrde i da je Boljević, bez znanja nadležnih, jeftino prodao stare zalihe “pointa”. Od tog novca je isfinansirao plate zaposlenih. Navodno su Arapi odustali od ulaganja nakon odlaska izvršnog direktora Arifa Muhamada, koji je u Duvanskom bio od 28. jula 2016. do 9. septembra 2016. godine. Na mjestu v.d. izvršnog direktora zamijenila ga je tada Maja Bojanić.

Boljević nestao nakon zaplene i ugasio telefone

Predsjednik borda direktora NDKP Isat Boljević ugasio je telefone i praktično nestao nakon što su cigarete iz DKP otkrivene i zaplijenjene na Karabuškom polju. Ni njegove kolege nijesu uspjele da od četvrtka stupe u kontakt sa njim.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) objavio je ranije da je Boljević prijatelj i poslovni saradnik Srećka Kestnera, osuđenog za šverc cigareta.

Boljević je preko Hrvatske, kršeći zakon te zemlje, u više navrata prebacivao novac na račune Kestnera. Prenio je skoro milion eura, a dio Kestnerovog novca 180.000 eura 2009. godine hrvatski carinici su oduzeli od Boljevića. Nakon nekoliko godina suđenja on će, najvjerovatnije, uspjeti da taj novac povrati presudom Evropskog suda za ljudska prava. I Isat Boljević je kao Kestner sumnjičen za šverc cigareta. U februaru 200D. godine Boljević je kao vlasnik i direktor preduzeća „Zaljevo komerc” procesuiran zbog isporuke 429 paketa cigareta „danhil” u BiH, koju je navodno pratila fiktivna dokumentacija. Ukupna vrijednost cigareta koje su tada, navodno, bile namijenjene crnogorskom tržištu, bila je oko 220.000 eura.

Stanković: Sačekajte da ne prejudiciramo istragu

Menadžer proizvodnje NDKP Nebojša Stanković kazao je da je njegova obaveza organizacija proizvodnje, kvalitetan rad, higijena i disciplina.

“Pustimo da državni organi urade svoj dio posla. Nemam podatke u vezi sa prodajom i transportom cigareta niti me je to interesovalo. To je sve što mogu da vam kažem. Bio sam odgovoran za proizvodnju i pakovanje cigareta, a šta se poslije dešavalo i gdje su one išle nije u mojoj nadležnosti. To je radio neko drugi”, pojasnio je on.

Na pitanje novinara koliko je u NDKP proizvedeno cigareta “Virginia” (koje je policija pronašla u magacinu firme Golden Gate), Stanković je kazao da ne može da odgovori kako ne bi prejudicirao istragu.

“Što se mene tiče nije nikakva tajna šta je i koliko proizvedeno. U narednim danima će se i to znati. Ali sačekajte da ne prejudiciramo istragu”, rekao je Stanković.

Dodao je da nije bio u tužilaštvu, ali očekuje da će najvjerovatnije neko iz te institucije doći i postaviti mu pitanja oko proizvodnje.

Njegova koleginica, tehnolog Sonja Mihajlović kazala je da su poslovi prodaje u nadležnosti službe komercijale i da ona ne može da daje izjave oko toga gdje su i kome cigarete upućivane.

“U NDKP-u bavim se tehnologijom. Ako vas nešto interesuje, imate ljude koji se u firmi bave papirima i komercijalom”, kazala je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li ju je kontaktirao neko iz tužilaštva, odgovorila je: “0 svemu ćete biti obaviješteni na vrijeme, ne mogu da dajem nikakve informacije”.

(DAN)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com