OPOZICIJA ODBILA PREMIJERA: Kad zakaže izbore sješćemo za sto - Volim Podgoricu

OPOZICIJA ODBILA PREMIJERA: Kad zakaže izbore sješćemo za sto

Opozicione partije nazvale su manipulacijom poziv premijera Duška Markovića da se u parlamentu dogovaraju o novim izborima, navodeći da neće prekidati bojkot parlamenta. Oni navode da ponuda premijera znači da je i on svjestan da do novih izbora mora doći.

Član predsjedništva Socijaldemokratsek partije (SDP) Bojan Zeković kazao je da  ta stranka ne želi u Vladu niti simulaciju demokratije, već da građani u demokratskoj atmosferi izaberu svoje predstavnike.

“Stavovi DPS-a se nedjeljno mijenjaju. Dobro je što sada i Marković uviđa da su novi izbori neminovnost. Crna Gora je na gubitku odlaganjem neminovnosti i čekanjem da kao tokom parlamentarnog dijaloga DPS ponovo prolazi kroz iste faze – protivljenja, prihvatanja pa na kraju čak i afirmisanja onoga čemu su se protivili”, rekao je Zeković.

Marković je nedavno u Bijelom Polju  kazao da izbori neće biti ponovljeni, jer vlada ima puni mandat, apsolutnu većinu i međunarodnu podršku. On je rekao da kada se opozicija vrati u parlament, “možemo da razgovoramo o svemu, pa i o nekim izborima, ali ne o ponavljanju”.  Marković je ranije tvrdio  da novih izbora neće biti prije 2020. godine. Opozicija bojkotuje parlament zahtijevajući da se parlamentarni izbori ponove najkasnije do 2018. godinje, kada je predviđen i izbor predsjednika Crne Gore. Opozicija traži i ponavljanje lokalnih izbora u Nikšiću.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović smatra da je dijalog, u parlamentu ili van njega, neophodan, ali da se prvo mora precizirati kada će izbori biti održani.

“Početna premisa, koja je racionalna u političkom i ekonomskom smislu, a opravdanje ima zbog dešavanja tokom izbornog dana, je da se u pozivu na dijalog precizno i jasno saopšti da će se sa predsjedničkim i lokalnim održati prijevremeni parlamentarni izbori”, kazao je on navodeći da bi dijalog uključio stvaranje zakonskih uslova za demokratske izbore naredne godine i  formiranje tehničke ekspertske vlade koja bi izborni proces sprovela u djelo.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović smatra da je Markovićev poziv opoziciji da se  vrati u parlament dokaz “manipulativne prirode i nespobnosti nekada prvog čovjeka obavještajnih službi da razjedini opoziciju”.

“Marković je reprezent politike koja je Crnu Goru dovela do političke, ekonomske i institucionalne krize. On je najbolji drug šefa nad šefovima organizovanih kriminalnih grupa i  arhiva najmračnije vladavine DPS-a. On je zajedno sa (Aleksandrom) Vučićem Marovićima omogućio da kaznu odsluže u  udobnim domovima susjedne države. Od takvog čovjeka pozive doživljavamo kao najveći cinizam i poltronizam funkcionera koji se u Crnoj Gori ni za šta ne pita”,  kazao je Bogdanović, navodeći da nema povratka u parlament dok se ne raspišu parlamentarni i  lokalni izbori u Nikšiću, razrješi afera “Državni udar” i stvore uslovi za fer izbore. “Bojkot može trajati i četiri godine, ali će za nastalu krizu i njeno dalje produbljivanje odgovarati samo Marković”.

Funkcioner DF-a Slaven Radunović poručio je da sa DPS-om neće pregovarati bez svjedoka.

“Nakon izblijedelih šansi da to bude EU, u dijalog treba da se uključe SAD i Rusija, preko ambasada ili nekoga koga oni delegiraju”, rekao je Radunović.

On tvrdi da  je Markovićeva ponuda mamac za dio opozicije koji je jednom nasjeo na takve mamce DPS-a, aludirajući na Vladu izbornog povjerenja u koju je prošle godine ušao  dio opozicije.

 Rudović: DPS kao nasilnik na terenu

Zeković navodi da je neophodno da DPS formalno prihvati nove izbore i  pređe u fazu stabilizacije političke situacije.

“Marković je očigledno svjestan toga, ali strahuje od partijskog šefa da ne doživi sudbinu Igora Lukšića, zbog čega se gubi vrijeme”, smatra Zeković, dok poslanik pokreta  URA Neđeljko Rudović navodi da se u DPS-u ponašaju  kao “nasilnici iz kraja koji uzurpiraju teren da bi samo oni igrali što žele.

“Nekoga natjeraju da igra sa njima, kada im fali za igru, nekoga namame a nekoga korumpiraju. Niko ko drži do sebe ne želi da igra sa njima, jer ne želi da bude dekor onih koji bi da sve bude po njihovim pravilima i gdje su sudije, za svaki slučaj, na njihovoj strani. Problem je što ih, kada nasilje pređe granicu, svi ostali mogu izbaciti sa terena pa zato svako malo pozivaju na dogovor glumeći spremnost na kompromis”, rekao je Rudović, navodeći da izbore treba zakazati najkasnije do 2018. godine.

(Vijesti)

2 komentara

  1. Nije Dule sto mu zbore.. Radijator – Prvi – Crne Gore! Dule Radijator! Bravo Dule!!!

  2. Nemorate uopste ulazit u parlament…..ionako tamo se samo bavite DPS nista ne radite za narod…..plate ogromne primate….a ne radite
    Nek vas kazne ….nema plate dok je ne zaradite pa biste trceci posli u parlament

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com