PET UOBIČAJENIH FRAZA MANIPULATORA - Volim Podgoricu

PET UOBIČAJENIH FRAZA MANIPULATORA

Džekson Mekenzi, suosnivač onlajn društva PsychopathFree.com, koji pomaže žrtvama komunikacije sa psihopatama i manipulatorima, sakupio je pet uobičajenih fraza koje ćete čuti od psihopate koji pokušava da vas natjera da posumnjate u svoj zdrav razum:

1.  ​Ti sve preuveličavaš

​Naravno, svi mi ponekad pridajemo preveliku važnost sitnicama. Međutim, sa manipulatorima se ispostavlja da ste u stvari uvijek u pravu. Manipulatori će namjerno raditi stvari koje će vas primoravati da se osjećate kao paranoik. Na primjer, flertovati sa bivšim/om očigledno pred svima i onda reći da ste to umislili, da ne treba da pravite od muve slona. Mjesec dana kasnije, ispostaviće se da vas je sa tom osobom prevario.

Cilj manipulatora je da vas natjera da posumnjate u svoju intuiciju i da se osjećate kao đavolji detektiv. Oni će vam stalno bacati sumnje, da bi vas natjerali da osjećate zabrinutost, a onda će vas zbog toga optužiti.

2. Mrzim dramu

Brzo ćete otkriti da se oko manipulatora stalno odigravaju drame. Prvo, oni veličaju vaš divni karakter, ali ubrzo se umore od toga. Manipulatori su patološki lažovi, varalice, serijski prevaranti i vječite žrtve. Manipulatori namjerno isceniraju provokaciju, a kada reagujete, optuže vas da pravite dramu, koju oni mrze. Osjećaćete se krivim zbog toga što reagujete na njihovo odvratno ponašanja.

3. Ti si previše osjetljiv/a

Zadatak manipulatora je da isprovocira vaše emocije. Prvo, će vas veličati, i pjevati hvalospjeve, a onda odjednom uključe žestoko ignorisanje bez razloga i očekuju vašu reakciju. A kada vi odreagujete, optuže vas da ste previše osjetljivi ili zahtjevni.

Oni će vas vrijeđati, omalovažavati i kritikovati (obično će to biti kroz šalu, izazivanje), pomjerajući vaše lične granice dok se ne razbijesnite. Zbog vaše reakcije će vas optužiti da ste ludi. Manipulatori su sposobni da učine čovjeka bespomoćnim i nesigurnim, za to im je potrebno samo malo vremena.

 

4. Ti si me pogrešno razumio/a

Naravno, kod svakog para se javljaju nesporazumi i greške. Ali manipulatori namjerno isceniraju provokacije. A kada reagujete, oni sve preokreću “sa noga na glavu” i okrive vas da ste ih pogrešno razumjeli. Čak često negiraju da su tako nešto rekli. To se zove ” gaslighting (oblik psihičkog zlostavlјanja )” – kada namjerno govore ili rade nešto, a onda okrive drugog da su sve pogrešno razumjeli (ili apsolutno negiraju, da se to što su rekli ili uradili ikada dogodilo).

U stvari, vi ste dobro razumjeli. Samo pokušavaju da vas natjeraju da posumnjate u svoj zdrav razum.

5. Ti nijesi sav svoj / pijan si / ljubomoran / lud i tako dalje

Etiketiranje je omiljeni instrument manipulatora (psihopata). Prema njihovim podacima, sve njihove kolege, bivši ljubavnici, prijatelji su ili ludi, ili alkoholičari, ili ljubomorni, ili Bog zna šta još. Ne sumnjajte za vas je već spremna etiketa. I vi ćete postati samo još jedna osoba u beskrajnom nizu idealizacija i degradacija, u koji upada svaki nesrećnik, koji im se nađe na putu.

Jedini način da se izađe iz tih destruktivnih odnosa je da prekinete sve kontakte.

Bez ikakvih poruka, poziva, mejlova, i prijateljstva na društvenim mrežama. U suprotnom, možete biti sigurni da će učiniti sve moguće i nemoguće da vas izlude.

Dobra vijest je ako manipulator (psihopata) pokušava da vas natjera da posumnjate u svoju intuiciju, znači da ona njemu stvara probleme. Psihopate pokušavaju da psihički unište svakoga ko može da ugrozi njihovu iluziju o normalnosti. Dakle, kada počnu da igraju sa vama “igru”, smatrajte da je to indirektno priznanje vašoj sposobnosti da ste primijetili da sa njima nešto nije u redu.

(BebaMur)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com