PODGORICA: Saznajte iz prve ruke šta će se desiti za PLANETOM ZEMLJOM - Volim Podgoricu

PODGORICA: Saznajte iz prve ruke šta će se desiti za PLANETOM ZEMLJOM

Matematičar svjetskog renomea, gospodin Sedric Vilanija (Cédric Villani), dobitnik Fildsove medalje 2010. godine će održati predavanje pod nazivom „O česticama, zvijezdama i vječnosti“  u utorak, 28.03.2017. u “Plavoj Sali” Rektorata Crne Gore, s početkom u 15.00.

Sedrik Vilani je rođen 1973. godine u Briv la Gajardu, a studirao je u Tulonu i Parizu. Od 2000. do 2010. je bio predavač–istraživač u École Normale Supérieure u Lionu i bio je gostujući profesor u SAD-u. Poslije je radio kao profesor na Univerzitetu Lion 1, dobitnik je Fildsove medalje za 2010. godinu, direktor je Instituta Anri Poenkare, a nedavno je imenovan za jednoga od sedam viših savjetnika koji su na čelu Naučnog vijeća formiranog od strane Evropske komisije.

 „O česticama, zvijezdama i vječnosti“

 Šta će se kroz milion godina dogoditi sa planetama koje poznajemo? A kroz milijardu godina? Ovo pitanje je inspirisalo neke od najbriljantnijih matematičara i fizičara posljednjih vjekova; u njemu pronalazimo čitave djelove istorije nauke. Ako već malo poznajemo solarni sistem, to se ne može reći za našu dobru staru galaksiju; ovaj problem je možda povezan sa mojim radovima o Landauovom prigušenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com