Veliki izazov u bijegu do mora - Volim Podgoricu

Veliki izazov u bijegu do mora

 

Jedna od uloga u novom igranom ostvarenju, „Bijeg do mora“, režisera Veljka Bulajića, pripala je i crnogorskom glumcu Mirku Vlahoviću. Snimanje je počelo nedavno u Istri, a u osnovi ove filmske priče je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova. Film prati sudbine nekoliko likova u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, koje režiser povezuje sa današnjim vremenom. Za Pobjedu, Vlahović je prenio utiske sa snimanja u Hrvatskoj, odakle se vratio prije nekoliko dana, i najavio dolazak filmske ekipe u Crnu Goru.

“Velika je čast i zadovoljstvo raditi sa legendom kakva je Veljko Bulajić. Ovo je moja prva saradnja sa njim. Jako sam zadovoljan, kako ulogom koju sam dobio, tako i procesom snimanja, ali i saradnjom sa divnim kolegama”, kaže Vlahović.

Energija koja plijeni

Do saradnje sa Bulajićem, kako ističe, došlo je na poziv slavnog režisera.

“Pozvao me i ja sam pristao. Producent filma Tomislav Zaja poslao mi je scenario, pročitao sam ga i sa zadovoljstvom prihvatio ulogu. Kreativno, glumački, profesionalno, ali i ljudski čast je raditi sa Bulajićem. Pored svega, plijeni i mladićka energija koju on nosi u sebi i u devetoj deceniji života. A ‘Bijeg do mora’ je rijetko dobra filmska priča i svakako veliki izazov”, naglašava Vlahović.

Sa snimanja u Hrvatskoj posebno ističe fenomenalnu scenografiju koju su zaokružili nevjerovatni predjeli Istre, ali i visok profesionalni nivo u kojem se odvija proces nastajanja filma.

“‘Bijeg do mora’ biće nešto sasvim drugačije u odnosu na sve što je ovaj veliki režiser do sada radio. To je film koji iz drugačijeg ugla posmatra i život i dešavanja u Drugom svjetskom ratu. U osnovi je ljubavna priča univerzalne vrijednosti, koja sjajno korespondira između dva vremena. Jedan čovjek vraća se nakon 70 godina na neka mjesta na kojima je bio kao mladić… i priča može da počne. Ne bih dalje otkrivao radnju”, kaže Vlahović.

U novom Bulajićevom filmu, koji je okupio impozantnu glumačku ekipu, njemu je pripala uloga odbornika Jakova.

“Jakov je predsjednik mjesnog ureda u selu Bukovica. On je na neki način bog i batina toga mjesta. Ne smijem dalje da vam otkrivam”, ističe Vlahović.

Prema njegovim riječima, dosta je raznolikih uloga u filmu, a likovi su cjelovito zaokruženi i svi imaju upečatljive sudbine koje odlično prate tok radnje.

“Glavnu ulogu tumači poznati njemački glumac Tom Vlašiha, kojeg sve češće možemo vidjeti u holivudskim produkcijama. Osim njega, igraju Dijana Vidušin, Jadranka Đokić, Barbara Prpić, Gerd Rigauer… Pored mene, od crnogorskih glumaca u podjeli su još Srđan Grahovac i Momo Pićurić, a jednu od uloga tumači i Petar Vlahović. Tu su i Meto Jovanovski, Dančo Čevreski, Goran Grgić, Milan Pleština… Kao što vidite, okupljena je sjajna internacionalna glumačka ekipa i čast je biti dio nje”, naglašava Vlahović.

Uskoro u Crnoj Gori

Za nekoliko dana, kako kaže, ekipa napušta Istru i prelazi na Plitvička jezera, a onda dolazi u Crnu Goru da jedan dio filma snimi ovdje.

“U Crnoj Gori snimanje će se odvijati na nekoliko lokacija Štirovniku, Njegušima, kod Cetinja, na Skadarskom jezeru… Snimaće se sigurno desetak dana. Ja sam svoju ulogu završio u Hrvatskoj, a u crnogorskom ambijentu radiće drugi glumci”, ističe Vlahović.

Kako je ranije najavljeno, “Bijeg do mora” trebalo bi da bude završen do kraja godine, a međunarodnu premijeru trebalo bi da ima na Berlinskom festivalu 2018.

Scenario potpisuje reditelj Veljko Bulajić, direktor fotografije je Stanko Herceg, kompozitor Duke Bojadžiev, a scenograf Damir Gabelica. Film je internacionalna koprodukcija, a sufinansiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com