Evo šta je ministar rekao o naknadama za majke! - Volim Podgoricu

Evo šta je ministar rekao o naknadama za majke!

Radna grupa koja radi na izmjeni Zakona socijalne i dječje zaštite razmatra rješenja kojima će se promijeniti uslovi za dodjelu osnovnih materijalnih davanja kako bi se obuhvatio veći broj porodica kojima je pomoć potrebna.

To je u intervjuu za Dnevne novine kazao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

“Testira se i mogućnost proširenja broja korisnika i uvećanje iznosa dječijih dodataka, planira uklanjanje diskriminatornih normi, kao i usaglašavanje iznosa osnovnih materijalnih davanja sa davanjima u ostalim vladinim sektorskim politikama”, rekao je Purišić.

Ministar ističe kako u Vladi vjeruju da je umanjenje naknada majkama sa troje i više djece, iako nepopularna, bila odgovorna i dobra odluka, te da nemaju namjeru da je suspenduju, bez obzira na pritiske.

“Od ove Vlade se može očekivati samo pravedan i održiv odgovor na ove izazove, a sve ostalo je neprihvatljiv pritisak i traženje privilegovanog položaja u društvu, za šta nijesmo pravi sagovornik”, poručuje Purišić.

On ističe da je priča o naknadama za majke sa troje i više djece jako ispolitizovana “kako bi se produkovalo i kanalisalo nezadovoljstvo korisnica naknada protiv aktuelne vlasti”.

“Najuporniji su neki opozicioni mediji i njihovi politički mentori. Iako je dugo u žiži interesovanja, zbog uglavnom tendencioznog izvještavanja, značajan dio naše javnosti ima iskrivljenu sliku o ovom “problemu”. Njegovo svestrano i objektivno sagledavanje, uvjeren sam, da bi značajno pomoglo da se izađe iz svojevrsne pat pozicije u koju smo dovedeni površnim pristupom ozbiljnoj zakonskoj materiji”, rekao je Purišić.

On ističe da je u 2016. godini za socijalna davanja, uključujući i prava iz boračke i invalidske zaštite, država izdvojila 118,8 miliona eura.

“Od toga je na ime naknada ženama koje rode troje ili više djece, kao što sam već rekao, isplaćeno 59,5 miliona eura. U 2015. godini je za socijalna davanja utrošeno 59,8 miliona, a u 2014. 60,3 miliona eura. Dakle, za naknade po osnovu rođenja troje ili više djece se troši više nego za sva ostala socijalna davanja i socijalne usluge, uključujući i servisiranje prava iz boračke i invalidske zaštite. Obzirom da se radi o potpuno novom pravu iz segmenta dječje zaštite, koje je stupilo na snagu početkom 2016. godine, socijalni budžet je dupliran u samo jednoj godini, što stvara strahoviti pritisak na javne finansije”, poručio je ministar.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com