Inspekcija ZATVORILA 11 privatnih ambulanti i podnijela 109 prekršajnih prijava - Volim Podgoricu

Inspekcija ZATVORILA 11 privatnih ambulanti i podnijela 109 prekršajnih prijava

Zdrav­stve­na in­spek­ci­ja za­tvo­ri­la je 11 pri­vat­nih usta­no­va u 2016. go­di­ni i pod­ni­je­la 109 pre­kr­šaj­nih pri­ja­va zbog ne­pra­vil­no­sti utvr­đe­nih u bol­ni­ca­ma i do­mo­vi­ma zdra­vlja. Upra­va za in­spek­cij­ske po­slo­ve u iz­vje­šta­ju o ra­du za pro­šlu go­di­nu na­vo­di da su in­spek­to­ri iz­vr­ši­li 281 kon­tro­lu u jav­nim usta­no­va­ma, a 472 u pri­vat­nim i usta­no­vi­li su 233 ne­pra­vil­no­sti. Ka­ko pi­še u iz­vje­šta­ju, In­spek­ci­ja je na­lo­ži­la 83 pre­kr­šaj­na na­lo­ga zdrav­stve­nim usta­no­va­ma i rad­ni­ci­ma i na­pla­ti­la 27.500 eura ka­zni. Zdrav­stve­na in­spek­ci­ja je pre­gle­dom kar­to­na utvr­di­la da su če­ti­ri iza­bra­na lje­ka­ra ne­za­ko­ni­to pro­pi­si­va­la bo­lo­va­nja i ne­pot­pu­no vo­di­la po­dat­ke pa­ci­je­na­ta, zbog če­ga su ka­žnje­na sa po 200 eura, prenosi Dan. 


– U osam slu­ča­je­va utvr­đe­no je da su­bjek­ti nad­zo­ra ne­ma­ju rje­še­nje o is­pu­nje­no­sti uslo­va u po­gle­du pro­sto­ra, ka­dra i opre­me za oba­vlja­nje zdrav­stve­ne dje­lat­no­sti, te je do­ni­je­to osam rje­še­nja o za­bra­ni oba­vlja­nja zdrav­stve­ne dje­lat­no­sti. Kod tri su­bjek­ta nad­zo­ra iz­vr­še­no je pe­ča­će­nje obje­ka­ta u ko­ji­ma se oba­vlja­la zdrav­stve­na dje­lat­nost.

Ne­pra­vil­no­sti zbog ko­jih su pred­u­ze­te mje­re od stra­ne zdrav­stve­nih in­spek­to­ra od­no­si­le su se na ne­po­sje­do­va­nje do­ku­men­ta­ci­je za zdrav­stve­ni ka­dar, neo­be­zbje­đi­va­nje kon­ti­nu­i­te­ta zdrav­stve­ne za­šti­te, ne­po­sje­do­va­nje rje­še­nja Mi­ni­star­stva zdra­vlja o is­pu­nje­no­sti pro­pi­sa­nih uslo­va za oba­vlja­nje zdrav­stve­ne dje­lat­no­sti, od­bi­ja­nje oba­ve­zne imu­no­pro­fi­lak­se dje­ce, ne­pro­pi­sno vo­đe­nje me­di­cin­ske do­ku­men­ta­ci­je, ne­po­sje­do­va­nje do­ka­za o oba­ve­znom zdrav­stve­nom pre­gle­du za za­po­sle­na li­ca, ne­po­sje­do­va­nje do­ku­men­ta­ci­je u zdrav­stve­noj usta­no­vi u skla­du sa pro­pi­si­ma, do­pun­ski rad zdrav­stve­nog rad­ni­ka van mre­že zdrav­stve­nih usta­no­va, iz­da­va­nje lje­ko­va su­prot­no pro­pi­si­ma, oba­vlja­nje pro­me­ta me­di­cin­skih sred­sta­va su­prot­no pro­pi­si­ma, is­ti­ču u iz­vje­šta­ju.


Iz In­spek­ci­je na­vo­de da su do­ni­je­li dva rje­še­nja o za­bra­ni oba­vlja­nja dje­lat­no­sti zdrav­stve­nom rad­ni­ku bez li­cen­ce za rad, ili bez ob­no­vlje­ne li­cen­ce.
– Do­ni­je­to je osam za­bra­na oba­vlja­nja do­pun­skog ra­da lje­ka­ri­ma u zdrav­stve­noj usta­no­vi bez sa­gla­sno­sti di­rek­to­ra, kao i za če­tvo­ro me­di­cin­skih rad­ni­ka ko­ji ni­je­su ima­li po­tvr­du o zdrav­stve­nom pre­gle­du. Za­bra­njen je rad jed­nom me­di­cin­skom rad­ni­ku jer ni­je imao lje­kar­sko uvje­re­nje za rad u zo­ni jo­ni­zu­ju­ćeg zra­če­nja, na­vo­de iz In­spek­ci­je.


U iz­vje­šta­ju ka­žu da su po­vu­kli če­ti­ri li­je­ka iz traj­nog pro­me­ta, za­bra­ni­li uvoz jed­nog me­di­ka­men­ta i pro­da­ju ta­ble­ta „di­klo­fe­nak” bez re­cep­ta.
– Zdrav­stve­noj in­spek­ci­ji su u 2016. go­di­ni pod­ne­se­ne 192 pri­ja­ve. Zdrav­stve­na in­spek­ci­ja je vr­ši­la nad­zor po Me­to­do­lo­gije ana­li­ze ri­zi­ka u vr­še­nju in­spek­cij­skog nad­zo­ra, shod­no od­red­ba­ma Za­ko­na o in­spek­cij­skom nad­zo­ru, sa ci­ljem pro­ak­tiv­nog dje­lo­va­nja u pre­ven­ci­ji i ra­nom ot­kri­va­nju ko­rup­tiv­nih rad­nji i dru­gih dje­la sa obi­ljež­ji­ma ko­rup­ci­je, i to, seg­men­ti nad­zo­ra ko­ji se od­no­se na od­su­stvo sa po­sla zbog pri­vre­me­ne spri­je­če­no­sti za rad, upi­si­va­nje sto­ma­to­lo­ških uslu­ga u me­di­cin­sku do­ku­men­ta­ci­ju ko­ja se do­sta­vlja Fon­du za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje ra­di re­fun­da­ci­je, na­vo­de u iz­vje­šta­ju.

Iz In­spek­ci­je is­ti­ču da su pri­li­kom nad­zo­ra u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma, po­red kon­tro­le iz obla­sti zdrav­stve­ne dje­lat­no­sti, u 537 obje­ka­ta iz­vr­ši­li i kon­tro­lu pri­mje­ne Za­ko­na o ogra­ni­ča­va­nju upo­tre­be du­van­skih pro­iz­vo­da i pri­li­kom pre­gle­da ni­je­su utvr­đe­ne ne­pra­vil­no­sti.

2 komentara

  1. whoah this blog is fantastic i love reading your articles. Keep up the good work! You know, many people are searching around for this info, you could help them greatly.

  2. Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com