Pejović je ministar, glavni pregovarač i ambasador - Volim Podgoricu

Pejović je ministar, glavni pregovarač i ambasador

Dio kabineta premijera Duška Marovića je smatrao je da ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović istovremeno ne može biti ministar, glavni pregovarač i imati status ambasadora u Briselu jer se time krše ustavna odredba o nespojivosti funkcije, potvrdili su izvori “Vijestima” iz Vlade.

Uprkos takvoj raspravi, Vlada je 10. marta, na Pejovićev predlog, usvojila izmjene Odluke o uspostavljanju strukture za pregovore sa Evropskom unijom (EU)  u kojima   “ministar evropskih poslova istovremeno u svojstvu glavnog pregovarača” vodi poslove vođenja pregovora po svim poglavljima sa EU.

“Poslove iz ovog člana ministar evropskih poslova – glavni  pregovarač vrši u Misiji Crne Gore pri EU u statusu ambasadora”, piše u izmjenama Odluke iz kojih je istovremeo izbrisana prvobitna odredba da “glavnog pregovarača imenuje i razrješava Vlada”.

Advokat Sergej Sekulović smatra da je  prekršena norma o nespojivosti funkcija iz člana 104 Ustava Crne Gore. Po njemu su izmjene ove odluke najblaže rečeno čudne.

“Ustav u članu 104 propisuje da ‘predsjednik Vlade i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost’. Prvi dio ustavne norme je jasan, jer se radi o klasičnoj inkompatibilnosti funkcija u skladu sa našim političkim sistemom, dok drugi dio može biti otvoren za tumačenja, ali s obzirom da je glavnog pregovarača imenovala i razrješavala Vlada, po slovu osnovne Odluke, nesporno je da se radi o javnoj funkciji, koja nosi i materijalni iskaz”, kazao je Sekulović.

Brisanjem ove odredbe, kazao je on, pokušalo se ovo izbjeći, ali ostaje posebno nejasno kako je glavni pregovarač istovremeno i šef misije Crne Gore pri EU  u statusu ambasadora.

“To otvara pitanje i samog poštovanja ustavne procedure u ovom dijelu. Naime, jedna od nadležnosti predsjednika Crne Gore je i da postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose”, kazao je on.

Takođe, dodaje Sekulić,  prirodno je da diplomatska mreža potpada pod nadležnost ministarstva vanjskih poslova koje vodi Srđan Darmanović, što stvara situaciju da je jedan ministar ujedno i službenik kod drugog ministra. “U najkraćem, radi se o pravnoj gimnastici kojom se htjelo spojiti nespojivo, odnosno o neprimjerenoj intenciji Vlade da derogira ustavne norme, što je nespojivo sa vladavinom prava kao osnovom pregovaračkog procesa”, zaključio je Sekulović.

Ministarstvo za evropske poslove formirano je Uredbom bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Kao ministar ima 1.766, a kao pregovarač dobijao 3.791 eura

Prema podacima o imovini sa sajta Agenicije za sprečavanje korupcije, Pejović je kao ministar i glavni pregovarač u decembru 2016. primio 1.766 eura. Mjesec ranije, kao glavni pregovarač (3.266 eura) i kao državni sekretar u MVPEI (524 eura) mjesečno je prihodovao 3.791 euro.

Pejović u Podgorici pored ministarskog kabineta  ima i kancelariju glavnog pregovarača.  On je ranije tražio da mu pomaže 105 osoba, koje će biti podijeljene u dva kabineta i pet direktorata. Ministar evropskih poslova će, uz šefa kabineta, imati dva savjetnika, sekretara i šofera, dok će kancelarija za podršku glavnom pregovaraču imati šefa kancelarije i dva savjetnika.

Pejović u vladajućim krugovima slovi za kadar Milana Roćena.

(Vijesti)

172 komentara

  1. Spot on with this write-up, I absolutely feel this web site needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information!

  2. Spot on with this write-up, I honestly believe that this web site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com