Da li će pobjeda Vučića promjeniti odnose Srbije i Crne gore - Volim Podgoricu

Da li će pobjeda Vučića promjeniti odnose Srbije i Crne gore

Odlazak dosadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića u fotelju predsjednika Srbije neće promijeniti odnose te zemlje i Crne Gore, ocijenili su za Pobjedu srpski analitičari Zoran Stoiljković i Dušan Janjić.

Stoiljković je za Pobjedu kazao da ne očekuje, nakon izbora Vučića za predsjednika, bilo kakve probleme u budućim odnosima Srbije i Crne Gore.

“Ne očekujem provokacije u tim odnosima, makar kad se radi o Srbiji. Ono što je zajednički interes za sve naše zemlje u regionu je nešto što nazivaju dobrosusjedskim odnosima i regionalnom saradnjom, čak i kada se neki elementi politike, kao što su NATO integracije, razlikuju. Ne vidim šta bi to, sa stanovišta Srbije, bilo vrsta problema u odnosima sa Crnom Gorom”, kazao je Stoiljković.

Kapacitet

On je rekao da očekuje da će Vučić za budućeg srpskog premijera predložiti nekoga „ko ima kapacitet eksperta”, a da će odlučivanje „ostati u Vučićevim rukama”.

“Ne treba misliti da će Vučić to prepustiti bilo kome. On će biti neka vrsta alfa i omege za odnose u regionu, pa i sa Crnom Gorom. Tako da ne očekujem da će budući premijer, čak i da to bude Dačić, nešto promijeniti u odnosima dvije zemlje”,  istakao je Stoiljković.

Dušan Janjić očekuje da će Vučić ličnu komunikaciju koju ima sa Crnom Gorom nastaviti ovog puta sa predsjedničkog mjesta.

“Očekujem da dosadašnja lična uključenost u popravljanje odnosa Srbije i Crne Gore sada dobije novi nivo, koji nije neposredno u izvršnoj vlasti. Predsjednik je izuzetno važan u toj komunikaciji. Nikolić je u tome učestvovao koliko se moralo. Očekujem da će Vučić biti posvećen više unapređenju dobrih odnosa Srbije i Crne Gore, nego Nikolić”,  dodao je Janjić.

On, međutim, smatra da bi problem mogao nastati nakon ulaska Crne Gore u NATO.

“Apsolutno je jasno da je problem u odnosima Srbije i Crne Gore u politikama, prije svega onima koje vode izvršne vlasti. Vučić je kao premijer te odnose učinio boljim nego što su bili prethodno, ali u posljednjih nekoliko mjeseci ponovo je bilo „zastoja“ zbog NATO-a. Crna Gora će veoma brzo biti u NATO-u, a Vučić će imati još veći pritisak da ne ide ka Alijansi, što će indirektno morati da se odrazi i na taj dio komunikacije dvije zemlje”,  rekao je Janjić.

Interesi

Prema njegovim riječima, osnovni interes stranih sila, prije svega Rusije, je da NATO ne može da se širi na Balkan.

“To će biti jedna dobrim dijelom tabu tema za Vučića. On će uvijek kad bude pravio saradnju sa Crnom Gorom morati da rješava taj problem da stavlja u zagradu činjenicu da je Crna Gora puna članica NATO-a”,  rekao je Janjić.

Prema njegovim riječima, ko god bude premijer, moraće usaglašavati politiku sa Vučićem.

“Nemate u Vladi Srbije nikoga ko je neposredno bio protiv Crne Gore ili vlasti u Crnoj Gori, ili nekoga ko je žestoko volio opoziciju koja je bila na ulicama. Ne mogu, ipak, da zamislim da će neko moći da bude izabran za premijera a da ne bude po ukusu Moskve. Opet isti problem koji ima Vučić, imaće i premijer”,  ocijenio je Janjić.

Marković pozdravio izbor novog srpskog predsjednika

Na pitanje kako komentariše rezultate predsjedničkih izbora u Srbiji, crnogorski premijer Duško Marković je rekao da pozdravlja ubjedljivu pobjedu Aleksandra Vučića.

“U vrijeme Vlade kojom je on predsjedavao uspostavili smo najbolje međudržavne odnose u posljednjih 20 godina, i očekujemo da i u mandatu predsjednika republike da snažan doprinos takvom razvoju srpsko-crnogorskih odnosa”, naveo je Marković na konferenciji za medije sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Na isto pitanje Rama je samo kratko kazao da „nema ništa da doda onome što je Marković rekao“.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com