Početi sa sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja - Volim Podgoricu

Početi sa sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja

U Crnoj Gori ne postoji tačan podatak o broju napuštenih životinja, s obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede još uvijek nije uradilo bazu podataka, kako bi se one evidentirale, saopšteno je iz NVO Prijatelji životinja Podgorica povodom 4. aprila, Svjetskog dana napuštenih životinja.

Oni ističu da je Zakon o dobrobiti životinja, koji je donesen 2008. godine samo mrtvo slovo na papiru, jer se ne sprovodi, niti postoje nadležne službe za njegovo sprovođenje.

“Svakodnevno se susrećemo sa slučajevima ubijanja, trovanja i zlostavljanja napuštenih životinja, a počinioci uvijek prođu nekažnjeno, jer se nadležni organi ponašaju krajnje neodgovorno. Naše udruženje neće obilježiti ovaj dan, u znak protesta prema nadležnim institucijama, već ćemo im umjesto toga uputiti javni poziv da hitno preduzmu sve mjere, kako bi se Zakon o dobrobiti životinja počeo konačno sprovoditi, devet godina nakon njegovog donošenja. Tu prije svega mislimo na kaznene odredbe toga Zakona, jer bez njihove primjene mi ne možemo zaustaviti ono što se svakodnevno dešava na ulicama”, navodi se u saopštenju.

Oni apeluju na sve građane da pomažu napuštenim životinjama, da se trude da ih udome ili da im pronađu udomitelja, jer one nisu krive što su od svih odbačene.

“Ukoliko u svom komšiluku ili naselju primijetite da postoji neko ko maltretira životinje ili posipa otrov, molimo vas da nas odmah obavijestite putem telefona 068 182 482 ili putem naše fejsbuk stranice NVO Prijatelji životinja Podgorica, kao i da slučaj odmah prijavite policiji”, stoji u saopštenju.

Iz NVO Prijatelji životinja ističu da prema procjenama 75 odsto ukupne svjetske populacije pasa i mačaka nema dom.

“Većina nije rođena na ulici, nego je izbačena iz svog doma. Životinje na ulici teško žive, ali njihovi dani isupnjeni su i radošću u susretu sa ljudima i prijateljima iste vrste. Prihvatilišta u državama u tranziciji nisu donijela spas napuštenim životinjama, nego uglavnom novu patnju, a često i smrt”, poručuju iz te NVO.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com