Šta treba znati prije intervjua za posao - Volim Podgoricu

Šta treba znati prije intervjua za posao

Da biste dobro prošli na razgovoru za posao, potrebno je da shvatite pravila igre. Budući da mnoge kompanije dobijaju na stotine prijava za svaki oglas, intervjuima prethodi ozbiljna procjena kandidata. Stoga, ako ste pozvani na razgovor, znači da ste pola puta već prešli. Da biste trku uspješno priveli kraju, pročitajte ove savjete…

– Obratite pažnju šta vas pitaju. Mnogi kandidati ne slušaju pitanje ili pokušavaju da u odgovor uključe detalje koji nemaju veze s pitanjem. Pažljivo slušajte šta vas pitaju, a ako nijeste sigurni o čemu je riječ, zamolite osobu koja razgovara s vama da pojasni.

– Dajte specifične primjere o onome što ste radili. Dobri ispitivači su obučeni za postavljanje pitanja koja zahtijevaju primjere, a ne “šta biste kad biste”. Ako ispitivač ponovi isto pitanje, budite sigurni da nije riječ o zaboravnosti, već da nijeste odgovorili na neki dio pitanja ili niste dali konkretan primjer.

– Budite spremni na trik pitanja. “Koja je vaša najveća mana?” i slična pitanja predstavljaju zamke. Pretpostavite šta vas sve mogu pitati i unaprijed spremite nekoliko odgovora. Ukoliko vam pitanje ne odgovara, ne pokušavajte da ga izbjegnete, već se potrudite da odgovor preokrenete u svoju korist.

– Budite sažeti. Nemojte da vaši odgovori budu predugi, kad sve možete da kažete u nekoliko rečenica. Budete li previše pričali, osoba koja s vama razgovara će izgubiti koncentraciju, pa vas neće dovoljno zapamtiti.

– Smiješite se i nemojte se vrpoljiti. Gledajte ispitivača u oči, kad god je to moguće i nasmiješite se. Nemojte se češkati, držati pogrbljeno, ljuljati se u stolici, igrati olovkom ili na bilo koji drugi način djelovati zbunjeno. Sve to iritira ljude oko vas, pa samim tim kvari utisak o vama.

(Dnevna novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com