Ukoliko ste na koži uočili crvene tačkice evo o čemu se radi - Volim Podgoricu

Ukoliko ste na koži uočili crvene tačkice evo o čemu se radi

Radi se o malim tačkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ih mogu imati na grudima. Ponekad se iz njih na sve strane granaju krvne žilice.

Ako ste na koži ugledali crvenu tačkicu koju prije niste imali, ne  brinite, radi se o angiomu – malom benignom tumoru koji se sastoji od krvnih žila i potpuno je bezopasan.

Postoje dva razloga zašto se pojavljuje:

Godine života: Mnogi ljudi dobiju ih nakon 30 godine života. Uglavnom se radi o vrlo malim tačkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ih mogu imati na grudima. Pojavljuju se zbog promjena na koži i krvnim sudovima koje dolaze s godinama.
Problemi sa zdravljem ili loš stil života: Ako angiom izgleda kao tačka sa krvnim žilicama iz koje se granaju krvne žilice, to može ukazivati na probleme s jetrom ili hormonsku neravnotežu u tijelu. Ovu vrstu nazivaju – paukoliki (spajder) angiomi.

Kada treba ići kod doktora

Primijetite li da crvena tačkica neočekivano mijenja veličinu, oblik ili je počela krvariti, posjetite dermatologa što je prije moguće.

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena prehrana. Jedite puno voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava, prenosi 24sata.hr

2 komentara

  1. angelina produced that checklist? that dress is awful. not just is it boring but it makes her appear like she”s trying to cover up the truth that she looks emaciated. her shoulders are so bony it looks like she left the hanger in it. she normally looks wonderful.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com