Kako će se isplatiti plate za preminule? - Volim Podgoricu

Kako će se isplatiti plate za preminule?

Koordinacioni odbor bivših radnika “Radoja Dakića” uputio je novo pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću u kojem,  nakon presude Evropskog suda u Strazburu u korist pet njihovih kolega, traže kolektivno namirenje potraživanja.

Oni traže da se po istom osnovu isplati  i  ostalih nešto manje od 1.800 povjerilaca koji prema pravosnažnim presudama potražuju preko 50 miliona eura.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević upozorio je premijera da od 2005. neopravdano dugo traje kršenje prava bivših radnika zajamčeno Univerzalnom deklaracijom Ujedinjenih nacija, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudski prava i Ustavom Crne Gore.

“Kako će se isplatiti lični dohoci devetorici naši kolega koji su, u međuvremenu, izvršili samoubistvo i 500 povjerilaca koji su preminuli? Umjesto da prvosnažnu presudu sprovede i čita kako piše, bivši premijer Milo Đukanović je u pismu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda odgovorio da nam nije odgovarao i da nema obavezu, a ni pravo shodno Zakonu o budžetu, da novac poreskih obveznika, čija je namjena precizno planirana i odobrena od strane parlamenta, upotrijebi za ubrzavanje procesa izmirivanja obveza prema povjeriocima, koji će se svakako namiriti prodajom imovine”, naveo je Vukčević u pismu.

On pita je li u skladu sa Zakonom da pet kolega nakon “prijateljskog poravnanja”  primi novac iz sopstvenih sredstava, a da ostalih 1.800 povjerilaca, prema istom pravnom činjeničnom stanju, ne prime dosuđena sredstva.

Vukčević je kazao da je Evropski sud utvrdio prekšaj države Crne Gore i njihovu predstavku proglasio prihvatljivom za 1.122 povjerioca, koliko ih obuhvaćeno tužbom.

“Odlukom o prijateljskom poravnanju nije ustanovljeno pravo poštovanja svih podnosilaca predstavke, nego samo njih pet iako su svi advokati naplatili troškove postupka u iznosu 707.000 eura, na osnovu ukupnog broja povjerilaca”, rekao je Vukčević.

Koordinacioni odbor, kako istakao, poziva sve povjerioce i članove pravnih nasljednika da uplate po dva eura kako bi dva predstavnika, od kojih je jedan prevodilac,  direktno komunicirali sa sudom u Strazburu, u zakonskom roku od tri mjeseca.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com