Mještani Konika hoće crkvu umjesto pijace - Volim Podgoricu

Mještani Konika hoće crkvu umjesto pijace

Nedavno podnijet zahtjev Glavnom gradu o ustupanju zemljišta za potrebe izgradnje hrama Svetog Vasilija Ostroškog

Peticiju za izgradnju pravoslavnog hrama, na prostoru stare pijace na Koniku, potpisalo je oko 6.500 mještana tog dijela grada.

Paroh protojerej Mirčeta Šljivančanin kazao je da je nedavno podnijet zahtjev Glavnom gradu o ustupanju zemljišta na ovoj lokaciji za potrebe izgradnje hrama Svetog Vasilija Ostroškog, te da su prije dva dana predali i potpise građana koji podržavaju ovu inicijativu.

„Ono što je karakteristika inicijative je da su nas podržale i komšije, muslimani, katolici, Romi…“, kazao je Šljivančanin.

On je napomenuo da je podizanje hrama na Koniku želja stanovnika tog dijela grada, stara dvije decenije. Predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske mišljenja su da razvoj grada i zadovoljavanje potreba rastućeg broja stanovništva, mora pratiti i zadovoljavanje njihovih duhovnih potreba.

Šljivančanin je dodao da su usvojenim Detaljnim urbanističkim planom za ovaj dio grada predviđene dvije parcele namijenjene za vjerske objekte.

„Jedna parcela je 2013. godine dodijeljena Mešihatu islamske zajednice“, rekao je Šljivančanin.

Na prostoru gdje se, do nedavno nalazila pijaca, DUP-om „Konik – sanacioni plan“ predviđena je izgradnja vjerskog objekta.

O izgradnji pravoslavne hrišćanske bogomolje, manjeg obima, na toj lokaciji, predstavnici Mitropolije su razgovarali i sa prethodnom gradskom upravom.

„Bilo je obećanja da će se po uklanjanju ove pijace ideja realizovati“, naveo je Šljivančanin.

Naglasio je da Crkva ne traži „ni manje, ni više“ od drugih vjerskih zajednica, te se nada pozitivnom odgovoru Glavnog grada na podnijeti zahtjev.

Simbolično, hram Svetog Vasilija Ostroškog bi osim za hrišćanske vjernike imao poseban značaj i za vjernike drugih religija, s obzirom na to da ovog sveca, osim pravoslavaca, poštuju i pripadnici drugih vjeroispovijesti.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com