3 SCENARIJA POSLE RAKETIRANJA SIRIJE: Cijela planeta u strahu od novog SVJETSKOG RATA! - Volim Podgoricu

3 SCENARIJA POSLE RAKETIRANJA SIRIJE: Cijela planeta u strahu od novog SVJETSKOG RATA!

Neočekivano američko raketiranje aerodroma sirijskog ratnog vazduhoplovstva posle optužbe da je sirijski predsjednik primijenio hemijsko oružje imaće ozbiljne posljedice po odnose između SAD i Rusije, uvjereni su ruski eksperti.

Oni ističu nekoliko mogućih scenarija po kojima će se razvijati događaji. Među njima je najopasniji direktan sukob američkih i ruskih snaga.

Ruski eksperti su opisali tri vjerovatne varijante razvoja situacije posle napada SAD na trupe sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Scenario 1. Oružani konflikt Rusije i SAD

Ruski eksperti ne isključuju mogućnost da Moskva odgovori Sjedinjenim Američkim Državama na raketiranje trupa njenog sirijskog saveznika. Rusija može odgovoriti demonstracijom sopstvene vojne moći.

U slučaju da SAD izvrše još jedan napad Moskva se može odlučiti da obori jedan broj američkih krstarećih raketa, smatra Aleksej Fenjenko, ekspert Instituta za probleme međunarodne bezbednosti Ruske akademije nauka. Zasada će Rusija demonstrativno pojačati svoje vojne napore u Siriji.

 

Po njegovom mišljenju, SAD još od 2013. godine planiraju vojnu operaciju protiv trupa sirijskog predsednika, i zato napad u noći uoči petka može biti samo početak nove ratne kampanje Sjedinjenih Američkih Država u inostranstvu.

Međutim, ako se ispostavi da je ta prognoza tačna, onda će „prije ili kasnije sama logika konfrontacije primorati Rusiju da odgovori silom“, rekao je za Rusku reč ovaj ekspert. Sukob dvaju svjetskih sila ne mora obavezno poprimiti oblik globalnog nuklearnog holokausta.

FOTO: ProfimediaFOTO: Profimedia

On može podsjećati na događaje iz doba građanskog rata u Španiji 1936-1939. Tada je sovjetska avijacija vodila borbe protiv vojnika fašističke Italije i nacističke Njemačke bez formalne objave rata.Sa druge strane, ni u slučaju takvog “posrednog“ rata ne može se u potpunosti iključiti mogućnost primjene atomskog oružja.

Sasvim je realno da vojne komande dveju zemalja u nekom trenutku dođu do zaključka da je neophodno primeniti taktičko nuklearno oružje, upozorava analitičar.

Scenario 2. Balansiranje na ivici provalije

FOTO: AP/ReutersFOTO: AP/Reuters

Eksperti ističu da su SAD izvršile napad bez ikakvih kansultacija sa Rusijom, ne vodeći računa o tome kako se bombardovanje može odraziti na situaciju unutar Sirije i na odnose između Vašingtona i Moskve.

Do čega bi još mogao dovesti najnoviji sukob Rusije i Amerike pročitajte OVDJE 

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com