Početna » NOVOSTI » Društvo » MINISTARSTVO SPORTA: Ako RSCG ne riješi „Slučaj Budvanska rivijera”, uključićemo se

MINISTARSTVO SPORTA: Ako RSCG ne riješi „Slučaj Budvanska rivijera”, uključićemo se

„Slučaj Budvanska rivijera”, u kojem je RK Lovćen osporio pravo šampiona da brani titulu, jer je promijenio status (sada se ne zove RK Budvanska rivijera, već RK Budvanska rivijera Budva), doveo je i do reakcije Ministarstva sporta.

Iz resora na čijem je čelu Nikola Janović je saopšteno da će se uključiti u rješavanje problema ako to ne uradi RSCG.

Saopštenje prenosimo i cjelini.

“Članom 75. Zakona o sportu („Sl.list CG, 36/11 i 36/13) propisano je da sistem takmičenja u određenom sportu utvrđuje nacionalni sportski savez, dok je članovima 58. i 59. propisano da nacionalni savezi organizuju i sprovode sportska takmičenja, a u finalnom i najvažnije, donose sportska pravila za organizaciju sportskih takmičenja i učešće na njima. Zato rješenje za navedeni problem treba tražiti od Rukometnog saveza Crne Gore”.

“Pravilnikom o rukometnim takmičenjima iz 2008, koji je dostupan na sajtu Rukometnog saveza Crne Gore, utvrđena su pravila o sistemu stalnog takmičenja kao i opšti uslovi ostalih takmičenja u rukometnom sportu na teritoriji Crne Gore. Ukoliko određeni savez donese akt na osnovu obaveze iz Zakona i Statuta onda se ne smije dovoditi u pitanje njegova primjena koja mora biti u potpunosti ispoštovana”.

“Takođe ističemo, da je Ministarstvo sporta od svog osnivanja tj. u periodu od četiri mjeseca, uočilo veliki broj problema kako u normativnom, tako i u institucionalnom funkcionisanju sistema sporta i u granicama svojih ovlašćenja, preduzima aktivne korake na rješavanju istih”.

“Kada je riječ o aktuelnoj situaciji koja je prethodnih dana posebno interesantna javnosti u kontekstu problematizovanja odnosno osporavanja legitimnosti konkretnog rukometnog takmičenja, smatramo da prvo treba u potpunosti iscrpiti proceduralne mehanizme koji su na raspolaganju Rukometnom savezu , uz poštovanje člana 96. Zakona o sportu u kojem se navodi da za rješavanje sporova u određenom sportu nadležni nacionalni savez obrazuje Arbitražu”.

“Naravno, taj vid rješavanja problema mora biti omogućen u kratkom roku, a isti mora potvrditi sposobnost Rukometnog ali i svakog drugog saveza koji bi se našao u sličnoj situaciji da se i sa ovakvim problemima izbore na sportski način uz striktno poštovanje pravila kojima je propisana organizacija i sprovođenje sportskih takmičenja”.

“Ukoliko se utvrdi da se nacionalni sportski savezi ne pridržavaju propisanih pravila zbog čega direktnu štetu trpi crnogorski sport, Ministarstvo sporta će se aktivno uključiti u rješavanje problema i insistirati od nadležne institucije koja sprovodi inspekcijski nadzor u oblasti sporta da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi sve okolnosti slučaju i preduzme neophodne upravne mjere i radnje”.

“Smatramo da inspekcijski nadzor u oblasti sporta mora biti na mnogo većem nivou jer je neshvatljivo da su, sudeći po Izvještaju o radu uprave za inspekcijske poslove za 2016, za cijelu prethodnu godinu, izdata samo dva prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 42 eura, a svjedoci smo velikih problema u funkcionisanju oblasti sporta”.

“Moramo imati u vidu da je sport najljepši segment društva, koji nam, s jedne strane donosi posebnu radost kroz ostvarene rezultate i osvojene medalje, ali nas sa druge strane, obavezuje na poštovanje procedura i pravila kao u svakoj drugoj oblasti”.

“Kao krovni organ u oblasti sporta, nećemo dozvoliti da ovakvi slučajevi narušavaju osnovne sportske principe te da sport mora biti isključivo prepoznat kroz toleranciju, fer igru, dostupnost i ravnopravnost”, piše u saopštenju.

Check Also

Plave DEKLASIRALE Larvik, korak do fajnal fora

Rukometašice Budućnosti deklasirale su Larvik u Podgorici 31:17, u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona. Revanš ...

BOROZAN: Za mene postoji samo Crna Gora!

Rukometaš Vuko Borozan obratio se javnosti saopštenjem povodom spekulacija da više neće igrati za reprezentaciju ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *