Bokokotorski zaliv iz ugla BBC-ja: Sir, pivo i SAVRŠEN pogled! - Volim Podgoricu

Bokokotorski zaliv iz ugla BBC-ja: Sir, pivo i SAVRŠEN pogled!

Iako je Bokokotorski zaliv jedno od najpoznatijih mjesta u Crnoj Gori, tamo postoji još tajni koje tek treba otkriti – napuštena sela, skrivene radnje gdje se prodaje samo sir, pa čak i njihov sopstveni „veliki zid“, ovim riječima počinje reportaža Roberta Rida za BBC, koja je posvećena Bokokotorskom zalivu, tačnije Kotoru.

Foto: kotortours.me

Naime, boraveći na hrvatskoj obali, Robert je odlučio da svoj boravak na Balkanu iskoristi da posjeti i druge zemlje, iako kako priznaje u tekstu, nije znao da njegova sljedeće destinacija (Crna Gora), zaista i postoji.

„Crna Gora je stara tek 10 godina, i kao kod mnogih država na Balkanu, njena istorija je zbunjujuća. Npr. grad Kotor se ranije zvao Kataro, i njim su upravljali vizantijski Rimljani, Napoleon, Italijani,… Ono što je još manje poznato je da se Crna Gora odvojila od Srbije, a predstavljali su ostatak onoga što je nekada bila Jugoslavija“, navodi se između ostalog u njegovom tekstu za BBC.

Robert Rid opisuje Bokokotorski zaliv kao jedno od najpopularnijih mjesta u Crnoj Gori, ističući i niz tamošnjih srednjovjekovnih sela, koja su smještena između planina.

„Lutao sam unaokolo kotorskim uličicama i razgledao na desetine crkava, dok moje oči nisu ugledale bedeme, pa sam se razmišljao „Crna Gora ima Veliki zid““, napisao je Rid.

Foto: telegraph.co.uk

Kako navodi, kotorska tvrđava Sv. Ivan čuva crnogorsku obalu vjekovima. Nakon 1.350 koraka, počeo je da istražuje tvrđavu na brežuljku, iznad srednjovjekovnih krovova Kotora, sa pogledom na zaliv i planine.

„Blizu vrha sam primijetio otvor u širokom zidu. Iza je bila skrivena dolina, koja se protezala iza bedema. Šetao sam tuda, i naišao sam na ruševine napuštenog sela i na crkvu ispunjenu freskama, kojoj je falio dio krova“, istakao je Rid.

Razgledajući dalje, on je vidio reklamu za prodavnicu sireva, Robert je odlučio da je posjeti. Ljubazni domaćin mu je, kako objašnjava, poslužio sir, dok je svjež hljeb dobio gratis. I tako, dok je sebi sipao pivo i grickao sir, uživao je u pogledu na Bokokotroski zaliv koji se pružao pred njim.

„Možda za Crnu Goru nisam znao ranije, ali mi je drago što sada znam“, zaključio je Robert Rid u svojoj reportaži za BBC.

(Kolektiv.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com