Izbori u Tuzima do 1. decembra 2018. godine - Volim Podgoricu

Izbori u Tuzima do 1. decembra 2018. godine

Izbori u novoj opštini Tuzi biće organizovani najkasnije do 1. decembra 2018. godine. To proizilazi iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji je utvrdila Vlada na sjednici održanoj 23. marta.

“Prve izbore za Skupštinu novoosnovane opštine, nakon donošenja zakona kojim je izvršena teritorijalna promjena, raspisuje predsjednik Crne Gore, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu, odnosno početka primjene zakona kojim je osnovana nova opština. Sredstva za sprovođenje prvih izbora za skupštinu novoosnovane opštine obezbjeduju se u budžetu Crne Gore”, navodi se u predlogu zakona koji je utvrdila Vlada.

Zakon se, prema saznajima Pobjede, već nalazi u skupštinskoj procediri i za očekivati je da se parlament o njemu izjasni tokom redovnog proljećnog zasijedanja.

Usvajanje tog zakona faktički znači da će u roku od pola godine građani Tuzi dva puta izlaziti na birališta da bi birali sastav lokalnog parlamenta, jer bi izbori u glavnom gradu trebalo da budu održani najkasnije do aprila naredne godine. Tuzi su po trenutnom ustrojstvu gradska opština u glavnom gradu.

Zakon je predvidio i formiranje organizacionog odbora, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu, odnosno početka primjene zakona kojim je osnovana nova opština. Organizacioni odbor čine po tri predstavnika opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene i novoosnovane opštine i jedan predstavnik Ministarstva.

“Organizacioni odbor predlaže način uređenja odnosa između opština, teritorijalno razgraničenje, način podjele imovine i druge aktivnosti za stvaranje uslova za pošetak rada novoosnovane opštine”, navodi se u Predlogu zakona.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com