Očistite plaže u Budvi, gosti su već stigli - Volim Podgoricu

Očistite plaže u Budvi, gosti su već stigli

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom apelovalo je zakupce morskog dobra, ali i na nadležne opštinske komunalne službe da što hitnije počnu čišćenju i uređenju zone morskog dobra, kako bi spremno dočekali goste koji već u predsezonskom periodu posjećuju našu obalu.

„Zakupci kupališta, na osnovu važećih ugovora iz 2016. godine dužni su da morsko dobro održavaju i čiste tokom cijele godine, a posebno u predsezonskom periodu, da preduzmu aktivnosti kako bi uredili i stavili u funkciju kupališta do 1. maja. Kontrolori morskog dobra će u narednom periodu intenzivirati obilaske terena i u direktnoj komunikaciji sa zakupcima definisati konkretne mjere uređenja koje treba preduzeti. Čišćenja, održavanja i uređenja nezakupljenih djelova obale, kao i javnih površina u zoni morskog dobra ,staze, šetališta, zelene površine … shodno Sporazumima koje je Javno preduzeće zaključilo sa primorskim opštinama, su u nadležnosti opštinskih komunalnih preduzeća.“, saopštili su iz ovog javnog preduzeća.

Oni su podsjetili da na osnovu odredbi Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, još od 2013. naknada od zakupa morskog dobra se dijeli između Javnog preduzeća i opštine sa čije teritorije je ostvaren prihod, odnosno svakoj opštini pripada 50 odstonaknade za korišćenje morskog dobra.

„Tako su po ovom osnovu, preko Državnog trezora, do kraja marta 2017. godine, već direktno uplaćena gotovinska novčana sredstva na poseban račun Opštine Budva u iznosu od 189.781,00 eura, Opštine Ulcinj u iznosu od 135.781,00eura, Opštine Tivat u iznosu od 109.264,00 eura, Opštine Bar u iznosu od 90.075,00 eura, Opštine Herceg Novi u iznosu od 62.653,00 eura i na račun Opštine Kotor sredstva u iznosu od 16.755, 00 eura“, navode u Morskom dobru.

Naknada od korišćenja morskog dobra se, kako naglašavaju, koristi za zaštitu, uređenje i unapređenje morskog dobra.

„U skladu sa Sporazumima između Javnog preduzeća i primorskih opština to podrazumijeva finansiranje redovnog cjelogodišnjeg obavljanja komunalnih djelatnosti u zoni morskog dobra, obuhvatajući sveobuhvatno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra, sezonsko i vansezonsko čišćenje i održavanje kupališta koja nijesu ustupljena na korišćenje, sa posebnom pažnjom u zimskom periodu, održavanje i rekonstrukcija javne rasvjete u zoni morskog dobra,održavanje i zaštita zelenila u zoni morskog dobra, podrazumijevajući sezonske zasade, održavanje postojećeg zelenila, hortikulturno uređenje, uređivanje i održavanje parkova, javnih zelenih i rekreacionih površina u zoni morskog dobra; ,održavanje i regulisanje bujičnih tokova u zoni morskog dobra, kao i hitne sanacije obale i obalne infrastrukture“, zaključuju u Morskom dobru.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com