Ministarstvo javne uprave: Pažljivo sa email porukama, virusi ponovo napadaju! - Volim Podgoricu

Ministarstvo javne uprave: Pažljivo sa email porukama, virusi ponovo napadaju!

Ministarstvo javne uprave informisalo je javnost da je proteklih dana primjetno povećanje broja kompjuterskih virusa, koji se isporučuju putem elektronske pošte kao prilog ili kao link u tekstu elektronskih poruka.

“Otvaranje priloga ovih mailova može aktivirati virus koji podatke korisnika zaključava i čini nedostupnim. Za slanje problematičnih emailova su ovog puta korišćeni servisi za anonimno slanje email poruka. Ovi servisi omogućavaju napadačima da lažiraju email adrese sa kojih stiže poruka, što dodatno otežava detekciju”, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Iz MJU savjetuju da ukoliko dođe do infekcije računara, bitno je isti skinuti sa lokalne mreže ili Interneta i preduzeti neophodne mjere za uklanjanje virusa, kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije.

“Imajući u vidu moguće posljedice, kao i malu vjerovatnoću povraćaja podataka, jasno je da je prevencija od ključnog značaja”, poručuje se u saopštenju.

S toga je neophodno da sprovodite sljedeće aktivnosti:

– Koristite i redovno ažurirajte antivirusni softver: Većina antivirusnih rješenja ima razvijene definicije za prepoznavanje virusa, s toga je neophodno redovno ažurirati antivirus sa najnovijim definicijama.

– Vršite redovan backup važnih podataka: Važne podatke treba redovno čuvati na rezervnoj lokaciji (npr.eksternom uređaju) kako bi u slučaju zaraze mogli povratiti iste.

– Koristite licencirani operativni sistem i redovno ga ažurirajte: Ažuriranjem operativnog sistema i ostalog softvera (uključujući browser i browser plugins)  otklanjaju se brojne ranjivosti koje napadači mogu iskoristiti kako bi zarazili vaš računar.

– Budite pažljivi prilikom otvaranja sumnjivih email poruka: Ne otvarajte priloge u email porukama od nepoznatih pošiljalaca, kao i sumnjive priloge od poznatih pošiljalaca koje ne očekujete. Ukoliko vam je email sumnjiv, proporučujemo da nazovete pošiljaoca kako bi utvrdili validnost email poruke.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com