Podgorica: Majke ostaju bez naknada? - Volim Podgoricu

Podgorica: Majke ostaju bez naknada?

Ustavni sud organizovaće 19. aprila javnu raspravu o inicijativi da se preispita ustavnost izmijenjenog i dopunjenog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti iz 2015. godine, nakon čega će se sudije na sjednici izjasniti o ovom predmetu, saznaje Pobjeda.

Iz Ustavnog suda Pobjedi je nezvanično rečeno da su na javnu raspravu pozvani predstavnici brojnih ustanova, kao i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, profesorica na Pravnom fakultetu Vesna Simović, a tu bi, između ostalog, trebalo da bude i neko iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Skupštine Crne Gore.

Početkom prošle godine podnijeta je inicijativa Ustavnom sudu tražeći od da preispita ustavnost tada donešenog zakona koji je u dijelu javnosti izazvao oštre reakcije, a kojim je omogućeno majkama troje i više djece da ostvare pravo na dobijanje naknade.

Ustavni sud je tek krajem 2016. donio rješenje o pokretanju postupka i zatražio izjašnjenje Skupštine, nakon čega je iz nevladine organizacije Institut za vladavinu prava saopšteno da je na osnovu tog dokumenta u koji su imali uvid, jasno da je sud, zapravo, već donio konačnu odluku, odnosno da će zakon biti proglašen neustavnim.

U rješenju je navedeno da osporene odredbe nijesu u skladu sa određenim odredbama Ustava Crne Gore i Evropske konvencije o zabrani diskriminacije, rodnoj ravnopravnosti, zaštiti porodice i zaštiti majke i djeteta.

Iz suda je do sada u više navrata pojašnjeno da se ova tačka nije uvrstila na dnevni red iz razloga što se čeka stav zakonodavnog organa (Skupštine) u kojem je sporni zakon i usvojen.

Iz Skupštine, s druge strane, Pobjedi još nije odgovoreno na pitanje da li su se i kako izjasnili na zahtjev suda.

3 komentara

  1. Majke su unishtili i nisu im Svete! Morace Oni sa vlasti da lete! U narod mrznju stvaraju i kradu sve vise, Ulica ih cheka, loshe im se pisheeee!!!!

  2. LJudi imali jos majki ili samo one .Sto sa majkama koje su kopale cuvale stoku i radjale djecu.Jesuli to majke ?
    Kakve nepravde.Zenska posla .Dobro je reko Hjegos Zenska cud je cudn rab ota.
    A gospodje sd penzinerke leze po ulici imaju vremena. Ono je sramota.

  3. This web site is actually a walk-through you discover the knowledge you desired about this and didn’t know who to question. Glimpse here, and you’ll certainly discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com