PREVIRANJA U BERANAMA: Najava vanrednih izbora? - Volim Podgoricu

PREVIRANJA U BERANAMA: Najava vanrednih izbora?

“Babi se snilo što joj milo bilo”, odgovorio je Šćekić na pitanje Dnevnih novina da li će biti vanrednih izbora u Beranama.

Na nedavnom zasijedanju odbornici lokalnog parlamenta su samo usvojili dnevni red, 15. sjednice Skupštine opštine Berane, koja je prekinuta nakon što nijesu usvojeni prijedlozi odluka: „Plan i program rada SO Berane za 2017. godinu“ i „Izmjene i dopune DUP-a Desna obala Lima“.

Za oba prijedloga glasalo je 17 odbornika, koliko je bilo i protiv, a u oba slučaja odbornik vladajuće koalicije Velimir Bato Đurišić bio je uzdržan.

Prema riječima Dragoslava Šćekića predsjednika opštine, „razvojne projekte Berana opstruira DPS uz podršku odbornika Đurišića“.

Đurišić je, u međuvremenu, saopštio da nije protiv Koalicije Zdravo Berane, ali da neće podržati ni jedan Šćekićev predlog, jer, kako je kazao, on radi za DPS.

Na drugoj strani, Šćekić to tvrdi za Đurišića.

“Vladajuća koalicija nije u krizi, samo se Đurišić odmetnuo i priklonio DPS-u”, tvrdi Šćekić.

U međuvremenu u javnost su “isplivali” skandalozni dogovori vladajuće koalicije o vršenju vlasti u Beranama. U organima Opštine i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač lokalna uprava mogu se zaposliti samo oni koji pripadaju glasačima vladajuće Koalicije „Zdravo Berane“. Koalicije „Zdravo Berane“ je potpisala Sporazum u kojem je, u tački tri, navedeno: „Da se buduća zapošljavanja u organima lokalne samouprave i preduzećima čiji je osnivač Opština Berane od strane DF-a ne mogu vršiti bez prethodnog usaglašavanja i obavještavanja odborničkog kluba DF-a“.

Posebnu pažnju u Sporazumu treba obratiti pažnju i na tačku osam u kojoj je navedeno: Konstantno upozoravati i insistirati na postupanje po krivičnim prijavama podnijetih protiv bivšeg rukovodstva Opštine putem medija, a posebno u predizbornoj kampanji uoči parlamentarnih izbora“.

Sporazum ima osam tačaka, a potpisan je 31. jula 2016. godine.

Povodom toga oglasio se i Opštinski odbor DPS-a u kojem tvrde da je Koalicija „Zdravo Berane“ odavno izgubila legitimitet za vršenje vlasti, jer, između ostalog, lokalni parlament na prethodnim sjednicama nije usvojio ni Izvještaj o radu predsjednika opštine, sekretarijata, agencija i službi za 2015. godinu, rebalans budžeta za 2016. godinu i budžet za 2017. godinu.

“Neizglasavanje zapisnika sa prethodne sjednice, od strane njihovih odbornika, u kojem je verifikovano pravno nasilje u vezi sa neusvajanjem rebalansa budžeta za 2016. godinu, kao i budžeta za 2017. godinu, potvrdilo je punu opravdanost odbornika DPS-a za podnošenje tužbe kod nadležnog suda u vezi s tim odlukama”, ističu u DPS-u.

Predsjednik OO DPS-a Predrag Fatić očekuje vanredne izbore u ovom gradu.

U ovoj partiji smatraju da je “veoma čudno” što Šćekić, nemajući većinu u svojim redovima, optužuje opoziciju (DPS) za neusvajanje „strateških dokumenata“.

“Takav primjer u višestranačkom sistemu nije do sada zabilježen!! DPS-u i građanima Berana je potpuno jasno, i nakon ovoga, da je strateški razvoj Berana zaustavljen Šćekićevim dolaskom na mjesto predsjednika Opštine. Aktuelna beranska vlast je potpuno izgubila osjećaj za realnost, pa u periodu kada nema podršku u svojim redovima, traži da opoziciona Demokratska partija socijalista podržava donošenje njihovih odluka u lokalnom parlamentu, pokušavajući na taj način da produži svoju vladavinu”, kaže Fatić.

Opštinski odbor ove partije ističe da su odbornici DPS-a spremni za nastavak prekinute sjednice lokalnog parlamenta, ali je sada već izvjesno da će prijevremeni lokalni izbori biti prije tog „nastavka“.

“Izbori su jedino rješenje za izlazak iz agonije u koju su grad doveli ovi iz „nezdrave“ koalicije. Na tim izborima će naši građani aktuelnoj beranskoj vlasti reći: Zbogom!”, zaključuje se u saopštenju OO DPS Berane.

I Velimir Đurišić, odbornik vladajuće koalicije, optužuje Šćekića za krizu u opštini i tvrdi da “umjesto da radi ono što je obećao građanima u predizbornoj kampanji, on je izdao narod, odnosno glasače i, kao prvo, počeo da sarađuje sa DPS-om”.

“Obećao je da će sve što je bivša vlast DPS-a pokrala biti istaknuto na bilbordima i da će svu opljačkanu imovinu vratiti građanima. Od toga ništa do danas nije vraćeno (nijedan kvadrat)!Umjesto da traže kakve su sve malverzacije pravljene u opštini, oni su krili da su opštinsku dokumentaciju “iznosili džakovima“, kako je Dadova prva saradnica to nazvala, i priznala na klubu odbornika, a i na skupštini za šta ima i snimljeni materijal! To niko od njih nije prijavio nadležnim institucijama i ako znaju da je sakrivanje krivičnih djela takođe krivično djelo”, izjavio je Đurišić medijima.

On tvrdi da krivične prijave koje je Šćekić predao poslije njegovog upornog prozivanja i insistiranja sakrivao je od javnosti do skoro.

“A od tih nekoliko krivičnih prijava što su predate, samo su jedan mali dio od onoga što je organizovana grupa DPS kriminalaca napravila Beranama i građanima. Neke od njih su takve da bi ih i laik odbio, a kamoli tužioci. Od pet lica nedavno hapšenih i pritvaranih zbog osnovane sumnje da su učestvovali u kriminalu i pljački, trojici je taj gospodin Šćekić uručio rješenje odmah nakon dolaska na vlast za primanje u stalni radni odnos”, tvrdi Đurišić.

Šćekić očekuje pobjedu

Dragoslav Šćekić je izjavio Dnevnim novinama da će koalicija „Zdravo Berane”, završiti svoj mandat i da će pobijediti i na narednim redovnim lokalnim izborima.

“Koalicija nije u krizi i radi pošteno za dobrobit građana Berana. Ovaj mandat ćemo završiti kako smo obećali, a nagrada za dobar rad će biti pobjeda i na narednim izborima”, tvrdi Šćekić.

(Dnevne novine)

2 komentara

  1. I want to express thanks to you just for rescuing me from this particular instance. Just after searching through the online world and coming across tips which were not beneficial, I believed my life was over. Existing without the answers to the problems you’ve solved by means of the article content is a critical case, and the kind which may have in a wrong way affected my entire career if I had not noticed your website. Your actual natural talent and kindness in handling the whole thing was vital. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a point like this. I can at this time relish my future. Thank you very much for your skilled and effective help. I won’t think twice to endorse your web sites to anybody who will need assistance about this area.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com