Ništa od deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka - Volim Podgoricu

Ništa od deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka

Rad na izradi kontroverzne deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjakaje obustavljen i postoje velike šanse da taj dokument nikada ne bude javno objavljen, saznaje Pobjeda.

Više izvora Pobjede bliskih Demokratskom frontu saopštilo je da se na izradi dokumenta stalo nakon što nije održan najavljeni sastanak Muamera Zukorlića s liderima Demokratskog fronta u Beogradu, a koji je najavio bivši sandžački muftija, a sadašni poslanik u Skupštini Srbije.

Sastanak

Zukorlić je sastanak sa liderima Fronta najavio početkom februara u izjavi za Pobjedu, ali do njega ipak nije došlo.

“Sastanak je bio planiran u Skupštini Srbije ali se ipak nije desio. Očigledno je da se Zukorlić predomislio zbog pritiska srpskog državnog vrha, ali i vrlo male podrške izradi tog dokumenta među bošnjačkim intelektualcima na sjeveru Crne Gore”, rekao je izvor Pobjede.

Kao osoba koja je uključena u rad na izradi Deklaracije u javnosti se pominjao i predsjednik opštine Plav Orhan Sahmanović ali je međutim on u izjavi za Pobjedu demantovao te navode.

“Nemam nikakve veze sa tom deklaracijom”,  rekao je kratko Sahmanović.

Predsjednik opštine Plav je u januaru zajedno sa liderima DF-a Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem boravio u posjeti Čečeniji, gdje je prilikom susreta sa njihovim liderom Ramzanom Kadirovom ipak bilo riječi o izradi deklaracije. Sahmanović je prije nekoliko dana u izjavi za lokalnu Televiziju Sandžak saopštio da takve deklaracije nijesu potrebne.

Pitanje

U nacrtu te deklaracije koji je objavila Pobjeda navodi se da srpsko i bošnjačko nacionalno pitanje nije riješeno.

“Vlast u Crnoj Gori nije htjela do sada da otvori dijalog o tom problemu, već je povremenom zloupotrebom pojedinih političara iz reda obje nacionalne zajednice simulirala tzv. građanski koncept društva kojim se prikrivala drska diskriminacija i nasilna asimilaciona politika režima, mi dolje potpisani srpski i bošnjački intelektualci tražimo od političkih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda da prevaziđu dosadašnje podjele i odsustvo bilo kakve saradnje, već da otpočnu zajednički da rade na rješavanju onih pitanja i problema koji su od obostranog interesa za ova dva naroda”, navodi se u Deklaraciji.

“Arhivirana“ i deklaracija o pomirenju Srba i Crnogoraca

Poput deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka, ,,arhivirana“ je i deklaracija o pomirenju Srba i Crnogoraca u čijoj izradi su 2012. godine, osim Mandića, aktivno učestvovali i vlasnici Vijesti Miodrag Perović i Željko Ivanović, kao i lider Demosa Miodrag Lekić.

“Polazeći od ravnopravnosti građana i naroda, uzimajući u obzir da Srbi u Crnoj Gori čine više od 15 odsto populacije, dopuniti član 79 Ustava tako da se otkloni mogućnost da Srbi u Crnoj Gori budu prepoznati i tretirani kao nacionalna manjina”, navodi se u deklaraciji, koja osim kratkotrajnog medijskog nije proizvela neki društveni efekat u Crnoj Gori.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com