PODGORICA: Pred Savićem 129 stranica o oružju, Rusima, vođama DF-a… - Volim Podgoricu

PODGORICA: Pred Savićem 129 stranica o oružju, Rusima, vođama DF-a…

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda na čelu sa predsjednikom Borisom Savićem najkasnije za 15 dana odlučiće o potvrđivanju optužnice protiv 14 osoba u vezi sa navodnim planiranjem terorističkih napada 16. oktobra u Podgorici.

Ukoliko sud pozitivno odgovori na akt Specijalnog tužilaštva napisan na 129 stranica, optuženima za stvaranje kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju sudiće Specijalno vijeće sutkinje Suzane Mugoše.

Osim Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova – koji su navodno  stvorili kriminalnu organizaciju koja je planirala i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, u optužnici su imena i dvojice čelnika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Još nije jasno šta piše u optužnici i kako ih tužilaštvo dovodi u direktnu vezu sa Rusima, ali u naredbama za sprovođenje istrage pisalo je da su ti opozicionari  prihvatili da vrbuju za kriminalnu grupu i po uputstvima Rusa organizuju protestne skupove: “Koji će biti iskorišćeni za napade na Skupštinu od strane članova kriminalne organizacije, za koje je prethodno obezbijeđeno oružje”.

Iz tog političkog saveza i juče su ponovili da je optužnica politički montirana, da se ne zasniva na dokazima i da očekuju da je Viši sud neće  potvrditi.

“Koja dominantno počiva na iskazu dvojice ljudi, od kojih je jedan opovrgao ono što je rekao, a to je izvjesni Mirko Velimirović, a za drugog se utvrdilo da je nekredibilni svjedok, zapravo da je ubica, montsrum, razbojnik I lopov”, rekao je juče Andrija Mandić.

Velimirović je prvi navodno crnogorskoj policiji otkrio planove o terorističkim napadima na dan parlamentarnih izbora, što je  potvrdio nakon dogovora sa tužilaštvom o visi kazne, a koji je sud aminovao.

Nedavno je u novopazarskom sudu ovjerio izjavu kojom je negirao sve što pričao pred istražnim organima u Crnoj Gori i naveo kako je bio  zloupotrijebljen.

Iz DF-a nedavno su saopštili da je glavni svjedok saradnik u tom predmetu Saša Sinđelić, u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zbog ubistva.

To je potvrđeno iz Županijskog suda u Vukovaru.

Akteri

Rusi, bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić optuženi su za pokušaj terorizma.

Mandić, Knežević, Mihailo Čađenović, Dikić, Bogićević, Ristić, Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije.

Šišmakov je optužen i za krivično djelo – pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja.

Tužioci su juče predložili Višem sudu da produže pritvor Dikiću,   Đorđeviću, Maksiću,  Dušiću i Branki Milić, koji su od sredine oktobra u spuškom Istražnom zatvoru.

Produženje pritvora tražili su i za Mihaila Čađenovića, vozača lidera Nove srpske demokratije.

Portparolka Višeg suda Aida Muzurović saopštila je juče da će vanraspravno vijće tog suda odluku o produžetku pritvora donijeti u roku od tri dana.

“Krivično vanraspravno vijeće ovog suda danas je započelo vijećanje o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva za produženje pritvora… Međutim, zbog činjenične i pravne složenosti i obimnosti predmeta, o predlogu još  nije odlučeno. Odluka će biti donijeta u zakonskom roku od tri dana”, saopštila je juče  Muzurović.

Početak

Istaraga pokušaja terorizma traje od sredine oktobra, a prva hapšenja povodom planiranja navodnih terorističkih akcija počela su u noći 15. oktobra 2016. godine, par sati pred otvaranje biračkih mjesta za parlamentarne izbore.
Tada je u Podgorici  uhapšeno  19 osoba na čelu sa Dikićem.

Iz SDT-a Milivoja Katnića tada su saopštili da je hapšenje izbjegao Saša Sinđelić, aktuelni svjedok saradnik u tom predmetu.

U optužnici nema Ananija Nikića

U optužnici poslatoj Višem sudu nema Podgoričanina Ananija Nina Nikića (59) uhapšenog prošle sedmice u Rusiji.

Nikiću su lisice na ruke stavljene  u regiji Rostov, po potjernici Interpola Podgorica.

On je osumnjipčen  da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije, koja je planirala krvoproliće na dan izbora 16. oktobra prošle godine.

Tužilaštvo tvrdi da Ananije Nikić radi za rusku obavještajnu službu FSB i  da je sa liderima Demokratskog fronta tokom prošle godine imao kontakte i zajednička putovanja u vezi sa  organizacijom terorističkih napada. Nakon hapšenja Nikića, iz Uprave policije saopštili su da će od Rusije tražiti njegovo izručenje.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com