PODGORICA: Čeka se nalog za PRIVOĐENJE visokog funkcionera DPS-a zbog MILIONSKIH MALVERZACIJA - Volim Podgoricu

PODGORICA: Čeka se nalog za PRIVOĐENJE visokog funkcionera DPS-a zbog MILIONSKIH MALVERZACIJA

Vje­šta­ci fi­nan­sij­ske stru­ke po­tvr­di­li su da je u slu­ča­ju „Ca­ri­ne” bi­lo mi­li­on­skih mal­ver­za­ci­ja, a na­laz je na ko­nač­nu od­lu­ku pro­sli­je­đen Spe­ci­jal­nom tu­ži­la­štvu na čijem čelu se nalazi Milivoje Katnić, po­tvr­đe­no je Da­nu” iz vi­še iz­vo­ra.

Is­tra­ga je ob­u­hva­ti­la vi­še li­ca, a na­laz vje­šta­ka te­re­ti Mi­o­mi­ra Mu­go­šu, ne­ka­da­šnjeg gra­do­na­čel­ni­ka Pod­go­ri­ce a sa­da am­ba­sa­do­ra Cr­ne Go­re u Slo­ve­ni­ji, kao i Če­do­mi­ra Po­po­vi­ća, vla­sni­ka fir­me Ca­ri­ne. Vje­šta­če­njem su po­tvr­đe­ne sum­nje tu­ži­la­štva i po­li­ci­je da je bi­lo ma­hi­na­ci­ja u ugo­vo­ru Glav­nog gra­da i Ca­ri­na i da je šte­ta vi­še­mi­li­on­ska.


Vla­snik Ca­ri­na Če­do­mir Po­po­vić ka­zao je za „Dan” da ni­kad ni­je sa­slu­ša­van ve­za­no za po­me­nu­ti pred­met ni­ti za tim ima po­tre­be.
– Što se me­ne ti­če, to je po­sao ko­ji je čist, ne 100 po­sto, ne­go 1.000 po­sto. Naj­bo­lji po­ka­za­telj je to što i da­lje sve sto­ji na toj li­va­di, ti iz Op­šti­ne i du­še­bri­žni­ci ne­ka vra­te ko­li­ko sam ja pla­tio – re­kao je Po­po­vić.
U do­ku­men­ta­ci­ji ko­ju su pri­ku­pi­li is­tra­ži­te­lji na­vo­di se da je na­kon pre­su­de Vr­hov­nog su­da iz 2010. go­di­ne na­stao du­žnič­ko-po­vje­ri­lač­ki od­nos iz­me­đu Glav­nog gra­da i pod­go­rič­ke fir­me Ca­ri­ne, pri če­mu je ta kom­pa­ni­ja bi­la du­žna da vra­ti ze­mlji­šte po­vr­ši­ne 15.205 kva­drat­nih me­ta­ra, a Glav­ni grad su­mu od 2.508.825 eura, ko­li­ko su Ca­ri­ne pla­ti­le za spor­no ze­mlji­šte. Op­šti­na je od­lu­či­la da taj dug pla­ti ta­ko što će udo­vo­lji­ti no­vom za­htje­vu Če­do­mi­ra Po­po­vi­ća za sad već ču­ve­no „do­kom­ple­ti­ra­nje gra­đe­vin­skih par­ce­la”, što je i pr­vi put bio sa­mo iz­go­vor da Ca­ri­ne do vri­jed­nog ze­mlji­šta do­đu mi­mo ten­de­ra. Mal­ver­za­ci­je oko ugo­vo­ra Glav­nog gra­da i Ca­ri­na pr­vi su pri­ja­vi­li iz MANS-a.
Mu­go­ša je spor­nu od­lu­ku o pre­no­su ze­mlji­šta na Ca­ri­ne do­nio po­zi­va­ju­ći se na Za­kon o dr­žav­noj imo­vi­ni, i to na član 29 u kom se na­vo­di da imo­vi­nom op­šti­ne ras­po­la­že nad­le­žni or­gan. Pre­ma Za­ko­nu o lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi i Sta­tu­tu Glav­nog gra­da, imo­vi­nom op­šti­ne ras­po­la­že Skup­šti­na Glav­nog gra­da, ta­ko da Mu­go­ša ni­je imao za­kon­ski osnov da po bi­lo kom osno­vu za­klju­ču­je spo­ra­zu­me i ugo­vo­re o tim par­ce­la­ma sa Če­do­mi­rom Po­po­vi­ćem, što je pr­vo u ni­zu kr­še­nja za­ko­na.

Po­red to­ga, pre­ma Za­ko­nu o lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi, ne­mo­gu­će je otu­đi­ti op­štin­sko ze­mlji­šte uko­li­ko to ni­je una­pri­jed pla­ni­ra­no od­lu­kom o ras­po­la­ga­nju gra­đe­vin­skim ze­mlji­štem. U toj od­lu­ci za 2011. go­di­nu, ka­da je Mu­go­ša po­no­vo pro­dao ze­mlji­šte Ca­ri­na­ma, ni­je bi­lo pred­vi­đe­no da dvi­je spor­ne grad­ske par­ce­le bu­du otu­đe­ne. Na­kon što je ze­mlji­šte vra­će­no u vla­sni­štvo Glav­nog gra­da, Mu­go­ša je kra­jem 2011. go­di­ne do­nio od­lu­ku o po­nov­nom pre­no­su ze­mlji­šta na Ca­ri­ne, i to po ci­je­ni od 165 eura za kva­drat­ni me­tar, isto kao i 2007. go­di­ne, ka­da su pr­vi put sklo­plje­ni spor­ni ugo­vo­ri.

Raz­li­ka je u to­me što je u me­đu­vre­me­nu pro­mi­je­njen DUP i što je no­vim rje­še­nji­ma pred­vi­đe­no da se na tom ze­mlji­štu mo­že iz­ra­di­ti pre­ko 72.000 kva­drat­nih me­ta­ra stam­be­no-po­slov­nog pro­sto­ra, u či­joj je bli­zi­ni pla­ni­ra­na i obi­la­zni­ca, što je mo­ra­lo uti­ca­ti na po­ve­ća­nje ci­je­ne ze­mlji­šta. Sum­nja se, ta­ko­đe, da je za ras­po­la­ga­nje spor­nom imo­vi­nom bi­la ovla­šće­na sa­mo Skup­šti­na, ko­ja u kon­kret­nom slu­ča­ju ni­je vr­ši­la ta ovla­šće­nja.
MANS je 17. ok­to­bra 2007. go­di­ne Vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu pod­nio pr­vu kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv gra­do­na­čel­ni­ka Pod­go­ri­ce Mi­o­mi­ra Mu­go­še i di­rek­to­ra Di­rek­ci­je za imo­vi­nu Dra­ga­na Đu­ki­ća zbog sum­nje da su u po­stup­ku pre­no­sa pra­va nad op­štin­skim za­mlji­štem na kom­pa­ni­ju Ca­ri­ne d.o.o. iz Pod­go­ri­ce zlo­u­po­tri­je­bi­li slu­žbe­ni po­lo­žaj i ošte­ti­li bu­džet Glav­nog gra­da za pre­ko 11 mi­li­o­na eura.

Kri­vič­na pri­ja­va je pro­sli­je­đe­na na po­stu­pa­nje Osnov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu u Pod­go­ri­ci. Iz MANS-a su ta­da uka­za­li na ključ­ne štet­ne ele­men­te tog ugo­vo­ra, kao i na či­nje­ni­cu da je gra­đe­vin­sko ze­mlji­šte otu­đe­no uz kr­še­nje ta­da va­že­ćih za­ko­na. Ta pri­ja­va je od­ba­če­na, ali je Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo po­no­vo uze­lo u rad i do­šlo do no­vih či­nje­ni­ca.

Pri­ja­va pro­tiv Sa­še Ča­đe­no­vi­ća

MANS je vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­o­cu pri­je šest go­di­na do­sta­vio kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv ta­da­šnjeg za­mje­ni­ka osnov­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca u Pod­go­ri­ci Sa­še Ča­đe­no­vi­ća zbog sum­nje da je u po­stup­ku od­lu­či­va­nja po kri­vič­noj pri­ja­vi u slu­ča­ju „Ca­ri­ne” zlo­u­po­tri­je­bio slu­žbe­ni po­lo­žaj i ne­sa­vje­sno po­stu­pao u iz­vr­še­nju slu­žbe­ne rad­nje. Go­di­nu na­kon pod­no­še­nja kri­vič­ne pri­ja­ve, tu­ži­la­štvo je in­for­mi­sa­lo MANS da je nji­ho­va kri­vič­na pri­ja­va od­ba­če­na jer „u rad­nja­ma pri­ja­vlje­nih ne­ma bit­nih ele­me­na­ta bi­ća kri­vič­nog dje­la zbog ko­jeg su pri­ja­vlje­ni okri­vlje­ni, ni­ti dru­gog za ko­je se go­nje­nje pred­u­zi­ma po slu­žbe­noj du­žno­sti”. Me­đu­tim, tu­ži­la­štvo je po­no­vo otvo­ri­lo taj pred­met, a u me­đu­vre­me­nu je Sa­ša Ča­đe­no­vić una­pri­je­đen u spe­ci­jal­nog tu­ži­o­ca.

Izvor: dan.co.me 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com