93 roditelja ODBILO da vakciniše djecu, IJZ upozorava: To je opasna praksa - Volim Podgoricu

93 roditelja ODBILO da vakciniše djecu, IJZ upozorava: To je opasna praksa

Tokom prošle godine  93 roditelja u Crnoj Gori odbili su vakcinaciju djece prema kalendaru. Najviše, 38 odnosno 22,  bilo ih je u Herceg Novom i Podgorici. 

U Baru je prijavljeno 19 takvih slučajeva, u Bijelom Polju šest, Plavu pet  i po jedan u Ulcinju, Mojkovcu i Rožajama. 

Velika većina roditelja svoju djecu vodi na vakcinaciju. To tvrde iz Instituta za Javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i pozivaju se na  statističke podatke, prema kojima je, zaključno sa sredinom protekle sedmice, dvije trećine djece rođene 2014.   primilo MMR vakcinu.

Poruke antivakcinalnog lobija, uglavnom  su usmjerene  protiv te  vakcine, što je u određenoj mjeri minulih godina i smanjivalo broj mališana imunizovanih protiv malih boginja i zaušaka.

Više od 90 odsto djece istog  godišta  primili su tri doze petovalentne vakcine (protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa influence tip B).

“Uprkos svim negativnim porukama i kampanjama, iskrivljenim podacima, nenaučnim činjenicama i zlonamjernim tvrdnjama protivnika vakcinacija, gotovo svi roditelji vjeruju  pedijatrima i vakcinišu svoju djecu. Obuhvat vakcinacije MMR-om je za  jedan odsto iznad obuhvata iz februara, pa je sada  75,96 posto”, kazao je načelnik Odjeljenja za imunizacije IJZCG, epidemiolog dr Senad Begić.

Expressing affection

Vakcinacija MMR-om, napominje, ipak se odvija za zakašnjenjem.

Begić je nazvao pogrešnom i veoma opasnom praksom trend odlaganja vakcinacije – “dok dijete ne ojača”…

Odlaganje imunizacije, objašnjava on, produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, ali i povećava rizik da će se dijete zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije.

“Odlaganje  davanje vakcine takođe pomjera se ka uzrastu u kome su neželjene reakcije nakon vakcinacije češće i ozbiljnije. Na kraju, urušava se kolektivni imunitet, čime se nanosi šteta i posebno ugrožavaju ona djeca koja zbog uzrasta ili osnovne bolesti, kao što su maligniteti, ne mogu biti vakcinisana”.

IJZCG, podsjeća Begić, predlaže i prati uspješnost sprovođenja Programa obaveznih imunizacija na teritoriji Crne Gore, a u maju svake godine i objavljuju izvještaj o sprovedenoj imunizaciji.

Tvrdi da je od 2006. do 2016. godine, Crna Gora  bila  gotovo jedina država u regionu  koja je upravo zbog visokih stopa imunizacija, pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti.

Tako su u periodu od 11 godina kod nas zabilježena samo 32 slučaja obolijevanja od malih boginja (morbila), dok su se u okruženju i širom Evrope brojevi oboljelih od  te bolesti bili u hiljadama, a obuhvat vakcinacijama je bio znatno niži nego kod nas.

“Manji ili veći otpor vakcinama postoji gotovo svuda u svijetu i to gotovo onoliko dugo koliko i same vakcine. U modernom dobu, osnovni razlog otpora leži u pogrešnoj informisanosti roditelja koji često korišćenjem interneta i društvenih mreža pronalaze iskrivljene podatke, nenaučne činjenice i zlonamjerne tvrdnje protivnika vakcinacija… To onda dovodi do kolebanja određenog  broja roditelja”, kaže Begić.

Raste broj oboljelih u državama koje su poklekle pred lobijima…

Begić važnost imunizacije ilustruje primjerima iz drugih zemlja, gdje su roditelji  poklekli pred lobijima koji se protive imunizaciji.

„Epidemija malih boginja u Francuskoj (2008-2011) je krenula iz škole u kojoj je bio narušen kolektivni imunitet zbog djece čiji roditelji su odbijali vakcinaciju. Tom bolešću bilo je zaraženo preko 20.000, hospitalizovano preko 5.000,  a život je izgubilo 10 osoba”.

Epidemija te bolesti u Rumuniji još traje, a broj oboljelih se povećava.

U  toj zemlji antivakcinalni pokret je  vrlo jak i predvode ga pojedine religiozne grupacije i bračni par poznatih TV lica.

Iako iskorijenjen u preko 200 zemalja, virus dječje paralize i dalje ostavlja trajne posljedice na djecu u dvije države – Pakistanu i Avganistanu.

Iako iskorijenjen u preko 200 zemalja, virus dječje paralize i dalje ostavlja trajne posljedice na djecu u dvije države – Pakistanu i Avganistanu

Razlog je, kaže Begić,  očekivan – „talibani se protive vakcinaciji smatrajući da se tako vrši sterilizacija dece, a bombe postavljaju u vakcinalne centre, čime je virus ostao da cirkuliše i izazove infekciju kod najmanje 400 djece u tom reonu, u proteklih par godina”.

Ljekari da pričaju sa roditeljima, a ne da im se prijeti sankcijama

Iz udruženja Roditelji, najavili su da će, ukoliko Vlada usvoji Predlog izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, inicirati da poslanici amandmanima spriječe uslovljavanje vakcinacijom upisa djece u vrtiće. Oni i NVO Naše sunce optužili su Ministarstvo zdravlja da izmjenom krši ustavno pravo djece na obrazovanje i zdravlje.

Naveli  da se djeci ne smije uskraćivati pravo na obrazovanje i da već postoje mjere kojim se djeluje ukoliko ih roditelji ne vakcinišu, a to su novčane kazne. Naglasili su i „sve snažniju priču o negativnim posledicama imunizacije“ i naveli da ljekari treba da informišu roditelje.

Izmjene Zakona predviđaju da su roditelji obavezni da prilikom upisa djece u ustanove dostave i dokaze o vakcinaciji protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubeole i virusnog hepatitisa B.

“Jedini način da se shvati značaj vakcinisanja djece je da ljekari prenesu poruke roditeljima, a ne da se to pokušava obezbijediti na ovakav način, sankcijama i kršeći druga prava djece.  Ministarstvo zdravlja ne može donositi zakone koji su u suprotnosti sa Ustavom. Obrazovanje je zagarantovano Ustavom i obavezujuće, tako da već imamo sankcije prema kojima roditelj koji ne upiše dijete u školu plaća kaznu od 1.500 eura. Država teško može da uskrati obrazovanje djeci zbog toga”, saopštili su  iz udrženja Roditelji.

I ombudsman Šućko Baković upozorio je Ministarstvo zdravlja – da se pravo na boravak djece u vrtićima i školama ne može uslovljavati prethodnom vakcinacijom jer su prava na zdravlje i obrazovanje djece garantovana Ustavom, kao i međunarodnim konvencijama.

“Djeca koja nijesu vakcinisana, nijesu bolesne osobe. Osnovno obrazovanje je obavezno, a uslovljavanjem predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja vakcinacijom, djeci koja nijesu vakcinisana uskraćuje se pravo na obrazovanje i vaspitanje”, piše u mišljenju  ombudsmana. Početkem ove školske godine, desetoro djece vraćeno je iz podgoričkih vrtića jer nijesu primili vakcinu, dok jedan broj djece nije prvog dana pohađao predškolsko obrazovanje, jer nijesu imali potvrdu da su dobili imunizaciju.

Napisane 92 prijave roditeljima koji su odbili da vakcinišu djecu

Kako je „Vijestima“ rečeno u Upravi za inspekcijske poslove, tokom prošle godine  93 roditelja odbili su vakcinaciju prema kalendaru. Najviše, 38 odnosno 22,  bilo ih je u Herceg Novom i Podgorici.

U Baru je prijavljeno 19 takvih slučajeva, u Bijelom Polju šest, Plavu pet  i po jedan u Ulcinju, Mojkovcu i Rožajama.

Iz te uprave ranije je saopšteno da su prošle godine, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, podnijeli 92 prekršajne prijave protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju djece, prema kalendaru vakcinacije. To je trostruko više prijava nego godinu ranije.  Zakonom, za roditelje koji ne vakcinišu djecu,  predviđena je kazna od 100 do 2.000 eura.

(Vijesti)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com