Djeca KUD “Izvor” zadržana na aerodromu u Larnaki, Er Pink šalje avione po njih - Volim Podgoricu

Djeca KUD “Izvor” zadržana na aerodromu u Larnaki, Er Pink šalje avione po njih

Trinaestoro djece iz Srbije od sinoć je “zarobljeno” na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski dio ostrva, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Nikoziji.

Njihov povratak u Beograd očekuje se između 2.30 i 3 sata posle ponoći, nakon što su po njih su u Larnaku odletjela dva aviona “Er Pinka”, javio je Pink.rs

 Ranije danas, Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umjetničkog društva “Izvor”, uzrasta od devet do 14 godina, objasnio je da se djeca nalaze na terminalu.

– Djeca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umjetničkom društvu na “okupiranoj” strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj dio – rekao je Bivolarević.

Vođa puta i direktor KUD “Izvor” Dejan Tošić na Fejsbuku je objasnio je da je to društvo trebalo da gostuje na festivalu folklora.

– Carinik nije htio da nas pusti da prođemo carinsku kontrolu, hoće da nas vrate 19. aprila. Kontaktirao sam organizatora festivala, on čini sve da nas izvuče sa aerodroma što prije – napisao je Tošić.

Kako tvrdi Ljiljana Tatić, aktivista za ljudska prava i pravnik na Kipru, u međuvremenu su djeca i vođe puta dobili dozvolu da uđu na Kipar, ali su odbili da uđu.

– Još uvijek su na aerodromu, kako su mi prenijeli iz Imigracionog, ali će se vratiti večeras, kada će doći dva mala privatna aviona po njih. Inače, dobili su dozvolu da uđu, ali su odbili uvidjevši situaciju – kaže Ljiljana Tatić.

Odalović: Djeca bi danas trebalo da se vrate u Srbiju

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović takođe je najavio da će djeca večeras doći u Beograd i dodao da je sa njima otpravnik poslova naše ambasade na Kirpu Dragan Zurovac.

Veljko Odalović

Foto: O. Bunić / RAS SrbijaVeljko Odalović

Odalović je danas pozvao sve koji planiraju slična gostovanja u inostranstvu da o tome obavijeste Ministarstvo, jer bi, kako je rekao, naša diplomatska mreža sigurno na vrijeme signalizirala o problemima koji mogu da nastanu.

– Danas smo bili zatečeni viješću da je na aerodromu u Larnaki trinaestoro djece od devet do 14 godina iz folklornog društva “Izvor” i četvoro njihovih pratilaca zadržano, odnosno da im nije dozvoljeno da odu na festival na koji ih je pozvalo ministarstvo nepriznate države, turskog dijela Kipra – rekao je Odalović za Tanjug.

Djeca su bila pozvana da gostuju na festivalu folklora u gradu Girne (Kirenija na grčkom) u turskom dijelu Kipra.

On je precizirao da se radi o dijelu teritorije Kipra koji priznaje jedino Turska i niko više, tako da je i sama odluka kiparskih vlasti nešto što je očekivano.

Odalović kaže i da je politika koja se vodi u toj samoproglašenoj državi, takozvanoj “turskoj republici sjeverni Kipar”, suprotna politici Srbije.

– Srbija ne može ni na koji način da stoji iza organizacije ovakvih manifestacija i posjeta i zato je dobro da se u punoj koordinaciji ove stvari dogovaraju. Mi bismo skrenuli pažnju da je to veliki problem koji je praktično nerješiv, tako se i pokazalo, da se ovim putem ne može stići na taj festival – dodao je Odalović.

– Najvažnije je da djeca budu zbrinuta i da se bezbjedno vrate kući, te da iz ove situacije izvučemo pouke, da se ovakvim stvarima niti igramo niti da budemo neodgovorni toliko da ne uradimo sve ono što je nasa obaveza, pogotovo kad su djeca u pitanju – istakao je Odalović.

(Blic)

1 komentar

  1. This content is written very well. Your use of formatting when making your points makes your observations very clear and easy to understand. Thank you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com