Početna » LJUDI » Milica ima 83 godine: Sada je na robiji jer je zeta izbola nožem 14 puta!

Milica ima 83 godine: Sada je na robiji jer je zeta izbola nožem 14 puta!

Od 298 osuđenica koje kaznu služe požarevačkom zatvoru za žene, njih 14 odsto je osuđeno zbog ubistva, a najstarija među njima je Milica Todorović koja ima 83 godine.
Ona je osuđena zbog teškog ubistva na 10 godina zatvora jer je nožem 14 puta izbola zeta, odnosno muža svoje pokojne sestre. Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kazna Todorovićevoj ističe u novembru 2019. godine.

Foto: Nebojša MandićFoto: Nebojša Mandić

U jedinom Kazneno poravnom zavodu za žene u Požarevcu od ukupnog broja osuđenica, njih 287 njih osuđeno za krivična djela, a 12 prekršajno kažnjeno. Pet žena su strane državljanke, rekli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Najteža krivična djela za koje ove žene služe kazne su ubistva, a najčešća krađe, rekao je upravik KPZ za žene Radojica Šutović.On je međutim napomenuo da je sve više žena koje su osuđene zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zloupotreba velikih novčanih iznosa.

Radojica Šutović (Foto Tanjug printscreen)Radojica Šutović (Foto Tanjug printscreen)

U ovom zatvoru ima i trudnica kao i onih koje u zatvoru borave sa djecom, i za njih su obezbijeđene posebne prostorije u zatvoru, koje su opremeljene prema njihovim potrebama.Tu se trenutno nalazi pet osuđenica koje su trudne i četiri osuđenice sa djecom, naveo je Šutović ukazujući da one u zatvoru imaju dobre uslove.

“One se porađaju u bolnici u Požarevcu i u maticnoj knjizi rođenih ne ostaje trag da je dijete rođeno u zatvoru, već u gradskoj bolnici u Požarevcu”, naveo je upravink KPZ za žene jedinog ženskog zatvora u Srbiji.Prema njegovim riječima, zatvorske porodilje i njihove bebe možda imaju čak i bolji tretman od drugih novorođenčadi.

“Mi imamo moralnu obavezu zbog okolnosti u kojima se nalaze da se više angažujemo kako im ne bi ništa falilo, da djeca budu uredna i da uvijek imaju adekvatnu njegu pedijatra”, naglasio je upravnik.Od četiri bebe, u zatvoru su trenutno tri dječaka, stara devet, četiri i tri mjeseca i jedna djevojčica od sedam mjeseci.

Foto: Nebojša MandićFoto: Nebojša Mandić

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita osuđenica, zatvor ima svog doktora i čeriri medicinske sestre. Ljekari specijalisti, psihijatri, ginekolozi i stomatolozi dolaze dva puta mjesečno ili po po potrebi. Što se tiče bolesti, upravnik zatvora kaže da su između 40 i 45 odsto osuđenica narkomanke, a da je nekoliko njih trenutno na programu za odvikavanje od droga.

“Pokušavamo u zadnjih nekoliko godina da im pomognemo na sve načine i da im obezbijedimo sredstva za odvikavanje. Sredstva koja se izdvajaju za to nisu mala, ali ona moraju da se obezbijede i obezbjeđuju se”, naveo je Šutović ukazujući da uspjeh odvikavanja nije uvijek zagantovan.Prema njegovim riječima, procenat povratnica u ovom zatvoru je od 30 do 35 odsto, što je duplo manji procenat u odnosu na muške zatvore.On smatra da bez društvenog sistema i okvira koji će da ih prihvati kada izađu sa izdržavanja kazne, teško da vaspitači u zatvoru mogu mnogo da im pomognu.

Foto: Nebojša MandićFoto: Nebojša Mandić

Međutim, kako je naveo, poslednjim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom je određeno da se da se pripremi obavezni program pripreme za lica pred otpust sa izdržavanja kazne.”Mi procjenjujemo za koja je lica neophodna priprema za otpust i onda se stupa u kontakt sa centrima za socijalni rad, drugim ustanovama i institucijama koje treba da ih preduzmu…”, naveo je upravnik.Ovaj zatvor ženama obezbjeđuje opismenjavanje kao i obuke za rad zbog kasnijeg reintgrisanja u društvo.Radi školovanja osuđenih žena zatvor sarađuje sa Osnovnom školom “Sveti Sava” iz Požarevca, tako da 11 žena trenutno svakog radnog dana pohađa 5. i 6. razred osnovne škole.

Takođe, radi što uspješnijeg reintegrisanja u društvenu sredinu nakon odlužene kazne, zatvor već duže vrijeme sarađuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u okviru Programa obuke za aktivno traženje posla.Aktuelna je i sertifikovana obuka za krojenje i šivenje koju trenutno pohada 18 osuđenica, a jednom nedjeljno osuđenice posjećuje svešteno lice.U Zatvoru se takođe organizuju kulturne, radne, zabavne i sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i dramska i likovna sekcija, specijalizovani program Zdravi stilovi života”, a povremeno i šahovski i odbojkaški turniri.

Foto: Nebojša MandićFoto: Nebojša Mandić

 

Detaljnije pročitajte OVDJE

Check Also

NIKŠIĆANIN OSUĐEN NA DVIJE GODINE ZATVORA

Apelacioni sud Crne Gore preinačio je presudu Siniši Roganoviću (40) iz Nikšića zbog krivičnog djela ...

Podgoričaninu četiri godine zatvora

Apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je Igor Đuretić (28), rođen u Skadru, sa stalnim ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *