POČELA BORBA ZA ESMINO NASLJEDSTVO “Oči će jedni drugima povaditi”! - Volim Podgoricu

POČELA BORBA ZA ESMINO NASLJEDSTVO “Oči će jedni drugima povaditi”!

Rodbina kraljice romske muzike Esme Redžepove Teodosievske, koja je umrla 11. decembra prošle godine, borit će se za njenu imovinu, koju je ona, prema nedavno otvorenom testamentu, podarila državi Makedoniji, tvrdi skopski Fokus.

Lomljenje koplja

U emisiji za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, bliska Esmina saradnica i predsjednica humanitarnog udruženja “Kraljica Esma i Stevo Teodosijevski”, je izjavila da je Esma svu svoju imovinu ostavila Makedoniji.

Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti “Stevo i Esma Teodostievski” blizu tvrđave Kale u Skoplju, ostaviti Makedoniji. Muzej, koji je bio i Esmin dom, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

Fokus saznaje da će se koplja lomiti upravo oko njene kuće-muzeja, ali i autorskih prava njene bogate muzičke riznice.

Odmah nakon otvaranja testamenta, na svom Facebook profilu oglasila se pjevačica Vaska Jankovska, bliska Esmina prijateljica i dugogodišnji član muzičke ekipe Gorana Bregovića, izražavajući sumnju da je testament – lažan.

– Ja sam bila veoma bliska s Esmom, zato sam i uzela pravo da reagujem. Esma ima puno sestrića i bratanaca od svojih sestara i braće, svima je pomagala cijeli život i brinula se o njima. Oni su već angažovali advokate i borit će se za svoja prava. Kao njeni najbliži krvni srodnici, smatram da njima treba da pripadne kuća, a ne vjerujem da je Esma ostavila testament i da sve poklanja državi. Mislim da bi autorska prava trebao da dobije Simeon Atanasov, koji je bio pored Esme tokom njenih koncerata i nastupa, i koji se brinuo o njenoj karijeri. Ne znam odakle je izašao testament, ali ne vjerujem da bi Esma potpisala takvo nešto. Stalno sam bila pored nje. Znam da je htjela imovinu da ostavi unucima, brinula se o njima – izjavila je Jankovska za Fokus.

Brojni problemi

Ako neko misli da ovo što govorim nije istina, dodala je Jankovska, onda i na sudu mogu puno toga reći.

– Znam puno stvari koje mi je govorila i povjeravala Esma, a i kao njena prijateljica gledala sam šta joj se dešavalo posljednjih godina života – rekla je ona i dodala da se bitka vodi između djece sestara i braće Esme, sa jedne, i humanitarnog udruženja “Kraljica Esma i Stevo Teodosijevski”, sa druge strane, a ne između njene usvojene djece.

Adnan Redžepov, unuk Esminog brata, koji živi u Njemačkoj, Fokusu je potvrdio da će porodica tražiti svoja prava. I Esmin menadžerski tim, Vesna Đorđievska i Simeon Atanasov su potvrdili da postoje problemi između Esmine porodice i humanitarnog udruženja oko njenog nasljeđa.

– Ja i Simeon smo riješili da se distanciramo od svega toga. Vidimo da će familija i humanitarno udruženje jedni drugima oči povaditi. Neka dokazuju po sudovima ko je u pravu, a ko ne. Mi kao “VC Music Production” smo van toga. Želimo da sačuvamo lijepe uspomene na Esmu. Mi ćemo poštovati sve što se potvrdi da je bilo po njenoj volji – izjavila je Đorđievska.
(Avaz)

2 komentara

  1. I would like to add if you do not now have an insurance policy or you do not belong to any group insurance, you could possibly well make use of seeking the aid of a health insurance broker. Self-employed or individuals with medical conditions normally seek the help of an health insurance broker. Thanks for your post.

  2. An impressive share, I just now with all this onto a colleague who was conducting a small analysis within this. And hubby in truth bought me breakfast simply because I uncovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx with the treat! But yeah Thnkx for spending plenty of time to debate this, I’m strongly regarding this and really like reading on this topic. If possible, as you become expertise, do you mind updating your site with a lot more details? It is highly of great help for me. Big thumb up just for this text!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com