PRVI DAN POSLIJE VASKRSA: Danas je pobusani ponedjeljak, ovo su običaji na današnji dan - Volim Podgoricu

PRVI DAN POSLIJE VASKRSA: Danas je pobusani ponedjeljak, ovo su običaji na današnji dan

Pobusani ili vaskršnji ponedjeljak je dan posle Vaskrsa i u mnogim zemljama se slavi kao državni praznik.

Vaskršnji ponedjeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle nedjelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Vaskrsa, budući da im je uskrsna nedjelja prvi dan. Vaskršnji ponedjeljak se ubraja u pokretne praznike.

Budući da se slavi tri dana, uskršnji ponedjeljak je drugi dan slavlja, i na taj dan se praktikuju razni običaji. Bogosluženja na taj dan su ista kao i za Uskrs.

U nekim krajevima se zadržao običaj polivanja djevojaka na vaskršnji ponedjeljak. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama djevojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi djevojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih djevojačkih grijeha, a to takođe podsjeća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije djevojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi.

Nakon toga, djevojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo. Na uskrsni ponedjeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji.

Prvi ponedjeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Toga dana, po narodnom vjerovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obilježava kao i zadušnice.

Naime, izlazi se na groblja, pale se svijeće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vaskršnja jaja na grob, i dijele se potom sirotinji. Dakle, Pobusani ponedjeljak je dan posvećen mrtvima.

2 komentara

  1. This is the correct weblog for anybody who needs to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

  2. Nicely… to be absolutely genuine, My partner and i had not been hoping to stumble upon this kind of data accidentally, as I did, because I recently came across your blog article whilst I used to be the truth is running looking throughout AOL, looking for some thing very close up however, not a similar… On the other hand at this time I will be over happy for being here and also I want to bring that the insight is extremely intriguing even though a little bit controversial to the recognized… I’d personally say it’s as much as discussion… but I’m frightened to cause you to an opponent, ha, ha, ha… However, for those who like to dicuss at length over it, you need to response to my remark and also I will always sign up so that I’ll be informed and are available back again for much more… Your current hopeful friend

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com