“Demokrate sprovode “zakon topuza“ i revanšizam” - Volim Podgoricu

“Demokrate sprovode “zakon topuza“ i revanšizam”

Budvanski odbor DPS optužio je gradonačelnika Dragana Krapovića i njegovu partiju Demokratsku Crnu Goru da su na minuloj sjednici Skupštine Turistučke organizacije sproveli pravno nasilje , te uveo medijsku cenzuru.Oni su regovali na saopštenje budvanskih Demokrata.

„Nakon pravnog nasilja sprovedenog na tzv. Izbornoj skupštini Turističke organizacije opštine Budva, danima smo čekali zvanično saopštenje medijske službe lokalne samouprave, jer je predsjednik Skupštine (istovremeno i predsjednik Opštine) zabranio izvještavanje stručne službe TO Budve, zabranio davanje izjava za medije predstavnicima TOBudva, pa čak i oduzeo diktafon stručnoj službi, da ne bi bilo  moguće napraviti zapisnik, iako je godinama unazad svaka sjednica Skupštine iza sebe “ostavijala pisani trag”. Ova ne!

Umjesto zvaničnog saopštenja za medije, oglasile su se budvanske Demokrate, možda još jednom da potvrde da “Opština – to su oni” i ništa drugo nije važno, niti je dozvoljeno, posebno kada to zabrani lično nosilac liste Demokrata, aktuelni predsjednik Dragan Krapović. Isti onaj koji je u predizbornoj kampanji obećavao “depolitizaciju uprave” i dovođenje stručnih kadrova na rukovodeća mjesta“, navodi se u soapštenju lokalnog DPS-a

Radi svih slobodnih sugrađanki i sugrađana, kako dodaju, koji ne žive u strahu od telefonskog poziva gospodina Krapovića ili njegovih pulena, još jednom želimo da ukažemo na sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su pratile nedavno održanu sjednicu Skupštine Turističke organizacije opštine Budva:

„Skupština nije mogla biti nazvana “izbornom”, jer to predstavlja povredu Zakona o turističkim organizacijama, Statuta i Poslovnika o radu Skupštine – materijal za Skupštinu nije dostavljen u formi koju propisuje Poslovnik, na šta je više puta ukazivano Mladenu Franoviću, ovlašćenom licu od strane predsjednika Krapovića da pripremi Skupštinu.

Posebno ističemo da su članovi Izvršnog odboranezakonito smijenjeni prije isteka zakonskog roka, iako nije bio ispunjen ni jedan od za to predviđenih uslova, a najgrublje kršenje svih zakonskih odredbi predstavlja stvaranje novog kvoruma, jer na samom početku sjednice, umjesto 21 člana, istoj prisustvuju čak 24.

Samovoljno, naravno uz naređenje predsjednika Opštine, pozivi za sjednicu se dostavljaju nekim novim fizičkim licima, iako u arhivi TO Budva uredno stoje zavedena ovlašćenja Iliji Kaloštroviću da predstavlja mjesne zajednice Petrovac, Buljarica i Reževići i Zoranu Vukadinoviću da bude legitimni predstavnik MZ Jaz i MZ Stari grad. U prilogu ovog saopštenja vam i dostavljamo potpisanu pisanu saglasnost predstavnika MZ Stari grad, koju je tokom proteklih godina u Skupštini zastupala Božena Jelušić“, ističu u saopštenju.

Na ovaj način,kako dodaju, predsjednik Krapović smišljeno želi da obezbijedi novu većinu u Skupštini, da protjera dosadašnje predstavnike mjesnih zajednica i dovede do kraja postupak nezakonitog smjenjivanja članova Izvšnog odbora.

„Naravno sa namjerom da već naredne sedmice postavi v.d. direktora Mladena Franovića, kojeg u javnosti već mjesecima unazad tako i predstavlja.Pored gospodina Franovića, prema nacrtu Demokrata i njihovih koalicionih partnera Turistička organizacija opštine Budva trebalo bi uskoro da dobije i nova tri pomoćnika, a vjernim glasačima i aktivistima na terenu je obećano čak 15 novih radnih mjesta, bez obzira na stručnost i dosadašnje iskustvo. Sistematizacija je već pripremljena, a cilj je natjerati dosadašnje zaposlene da se sami povuku i daju otkaze, obesmišljavanjem njihove stručne spreme i do sada postignutih rezultata.

Kada je riječ o stručnosti, moramo naglasiti i to, da u svom saopštenju Demokrate pokušavaju da pojedine članove Skupštine i Izvršnog odbora “etiketiraju” kao članove DPS-a ili SD-a, pritom ne pominjući nove članove i njihovu političku pripadnost (svi članovi trenutne političke većine), a još manje stručnost. HG “Budvanska rivijera”, HG “Montenegro stars” i CTU čine polovinu turističke privrede Budve, a izostavljeni su iz zvršnog i Nadzornog odbora TO Budve, iako turistička privreda Budve ostvaruje polovinu turističkog prometa Crne Gore. Kumovske veze su očigledno najjača kvalifikacija!Uostalom, Skupština, na čiju većinu se Demokrate i u svom saopštenju pozivaju, u istom ili sličnom sazivu već godinama jednoglasno usvaja sva najznačajnija akta Turističke organizacije opštine Budva, pa postavljamo pitanje, da li su ti isti članovi preko noći “progledali” ili su pritisci Demokrata bili toliko jaki, da su očigledno uplašili i one koji su do sada bili objektivni“, navode u DPS.

Kako ocjenjuju u zaista smiješnom, očigledno na brzinu sročenom saopštenju Demokrata (jer prosto ne možemo vjerovati da se slučajno u jednom tekstu može naći toliko pravopisnih grešaka i jezičkih nelogičnosti), pokušalo se još jednom “poentirati” kod svog članstva iznošenjem paušalnih ocjena o radu TO Budve injenih rukovodećih tijela.

„Pokušavaju se na ružan i prizeman način diskreditovati određene ličnosti koje su u svom dosadašnjem radu, na svim radnim mjestima postizale samo zapažene rezultate, ličnosti koje imaju zaslužen ugled u turističkoj zajednici Crne Gore, posebno među predstavnicima turističke privrede. Upravo je saradnja sa turističkom privredom Budve iCrne Gore ono čime se Turistička organizacija opštine Budva sa ponosom može pohvaliti. U kontinuitetu je zajedničkim snagama rađeno na produženju turističke sezone o čemu svjedoči stalni rast broja dolazaka iostvarenih noćenja. TO Budva je davala finansijsku podršku uvođenju low cost i charter letova kako bi Budva bila pristupačnija destinacija. Nije izostajala ni podrška projektima iz kulture, posebno afirmacija ipromocija budvanskih umjetnika i stvaralaštva, kao ni aktiviranje djelova teritorije budvanske opštine koji nisu bili dovoljno uključeni u turistički promet (aktivnosti u ruralnom dijelu). Promotivne imarketinške aktivnosti TOBudve (posebno online marketing) su više puta na državnom nivou isticane kao primjer u ovoj oblasti, a manifestacije u organizaciji TO Budva su postavile standarde u regionu. Budva ostvaruje najbolju saradnju sastudijskim grupama novinara i tur-operatora iz regiona i šire. Prihodi po osnovu naplate boravišne takse od naplaćenih 500.000 eura u 2005. godini  dostigli su iznos od 2.770.000 u 2016. godini.Svi poslovi i potpisani Ugovori, na koje tako maliciozno Demokrate žele da skrenu pažnju, rađeni su transparentno, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i svaki privredni subjekt imao je mogućnost apliciranja.Radi konkretnijih pojašnjenja moramo istaći da TO Budva nikada nije bila naručilac poslova prilikom izrade monografija ili almanaha, te da smatramo da Demokrate u ovom dijelu saopštenja u stvari žele da nešto poruče Demokratskom frontu, SNP-u ili Demosu čiji su članovi neposredno bili vezani za ove projekte. No, mi se time ovdje nećemo baviti.

I na kraju, da zaključimo, radi šire javnosti, posebno one koja je svoje povjerenje poklonila novoformiranoj vlasti u Budvi smatrajući da će uslijediti promjene na bolje.

Demokratska partija socijalista je svjesna da se promjene u poličkom smislu, ukoliko se oslanjaju na volju većine, moraju događati. Ali, postoji Zakon, i to Zakon kao pravni akt, a ne “Zakon topuza”, postoji demokratija (kao oblik vladavine), a ne autokratija, postoji stručnost i kvalifikovanost, a ne kriterijum školskih drugova i kumova, postoje iskustva iz prakse koja diktiraju modele upravljanja jednom destinacijom, a ne teoretska rješenja iz fakultetskih skripti.Budno ćemo pratiti sva buduća dešavanja u Turističkoj organizaciji opštine Budva, sav proces najavljene depolitizacije, bez revanšizma, uz poznavanje materije i stručnost, kao jedini kriterijum u radu jednog preduzeća, posebno tako važnog za razvoj turističke metropole, kao što je Budva“, zakljulčuje se u soapštenju DPS.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com