“ZABORAVILI” DA UHAPSE SAMARDŽIĆA - Volim Podgoricu

“ZABORAVILI” DA UHAPSE SAMARDŽIĆA

Specijalno tužilaštvo ni nakon više od dvije sedmice od kad je nekadašnji pomoćnik komandira u CB Kotor Zlatko Samardžić, koji se tereti da je član kriminalne organizacije “kavčani”, odbio da potvrdi sporazum o priznanju krivice, još nije podiglo optužicu protiv njega, niti izdalo nalog za njegovo hapšenje, pišu Dnevne novine.

Optužnica protiv petnaestorice pripadnika “kavačkog klana”, u kojoj nema Samardžića zbog činjenice da je on prije njenog podizanja postigao sporazum sa tužilaštvom, trenutno se nalazi na kontrolu u Višem sudu.

Kako je sporazum pravosnažno odbijen, tužilaštvo je bilo dužno da proširi tu optužnicu i liši slobode Samardžića. Međutim to se za sada još nije dogodilo.

Kako je Dnevnim novinama saopštio advokat Savo Kostić, koji zastupa Samardžića, njegov je klijent je slobodan građanin i protiv njega nema optužnice.

“Nakon što je odbijen sporazum o priznanju krivice, protiv mog klijenta nije podizana optužnica, niti je izdavan nalog za hapšenje, tako da je on potpuno slobodan građanin”, kazao je kratko Kostić.

Osim Slobodana Kašćelana, koji je označen kao vođa tog klana, optužnicom su obuhvaćeni i Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević i Miloš Radonjić, koji su u bjekstvu i za njima je raspisana potjernica. Optužnicom su obuhvaćeni i Stefan Brnović iz Podgorice, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogdanović, Nikola Andrić, Igor Andrić, Tripo Moškov i Goran Ljubatović.

Tokom istrage Samardžić se teretio da je omogućavao pripadnicima “kavačkog klana” koji su privođeni da se u policijskim prostorijama dogovaraju šta će da pričaju pred tužiocem, piše u optužnom predlogu koji je Specijalno tužilaštvo podnijelo protiv pripadnika te kriminalne organizacije iz Kotora. Iz mjera tajnog nadzora, kako se navodi u optužnom predlogu, proizilazi da je Samardžić kao pomoćnik komandira za javni red i mir dozvolio komunikaciju između u to vrijeme okrivljenih Aleksandra Đurišića i Igora Božovića.

On je otvorio prozore u prostorijama za zadržavanje OB Kotor kako bi se Đurišić i Božović dogovarali o načinu iznošenja odbrane pred tužiocem, i na taj način im je pribavio korist i zloupotrijebio službeni položaj. Takođe, iz mjera tajnog nadzora proizilazi da je Zlatko Samardžić u stalnoj telefonskoj komunikaciji sa Vladimirom Božovićem, te da zakazuju sastanke, što ukazuje da je u kontaktu sa članovima kriminalne organizacije, a ne radi vršenja službene dužnosti i vršenja službe koju obavlja.

Priznanje potpisao pod pritiskom?

Iako je neposredno nakon hapšenja Samardžić priznao da je koristeći poziciju u kotorskoj policiji vođama „kavačkog klana” javljao policijske aktivnosti koje su bile usmjerene ka rasvjetljavanju krivičnih djela za koja se oni terete, pred sudom je tvrdio suprotno.

Prema nezvaničnim informacijama, Samardžić je odustao od nagodbe tvrdeći da je priznanje potpisao pod pritiskom. Tokom istrage Samardžić je više puta saslušavan i tada je tvrdio da je odavao tajne kada je planirano hapšenje koga od pripadnika ove kriminalne grupe, kako bi oni uspijevali da izbjegnu privođenje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com