Morcheeba stiže na City Groove - Volim Podgoricu

Morcheeba stiže na City Groove

Kultni britanski sastav Morcheeba biće glavna zvijezda ovogodišnjeg City Groove festivala. Pioniri trip-hopa koji u pjesmama na unikatan način spajaju elektronski zvuk sa uticajima alternativnog roka i R'n'Ba prvi put će gostovati u Crnoj Gori, a njihov koncert najavljen je za 3. jun na Stadionu malih sportova.

Londonski sastav obilježio je posljednju deceniju prošlog milenijuma, nižući uspješne singlove i albume surfujući na talasu globalne popularnosti tada novog muzičkog žanra – trip hopa.

Već prvi album “Who Can You Trust” i singl “Trigger Hippie” u kojem je svoje fascinantne vokalne sposobnosti pokazala Skye Edwards (koja uz braću Paula i Rossa Godfreya čini originalnu postavu) obezbijedio im je podršku medija širom svijeta i vojsku fanova, što se dodatno učvrstilo drugim albumom “Big Calm”. U periodu od ‘96. do 2003. nanizali su dvadesetak hitova koji su se našli na vrhovima top lista, a posebno su omiljeni bili evropskoj publici.

Kao najveći izdvaja se “Rome Wasn't Built In A Day”, sa albuma “Fragments of Freedom”, koji je nakon prethodnih hvaljenih, ali eklektičnih izdanja, bio njihov dokaz da su sposobni da napišu pop pjesmu koja će osvojiti svijet.
Ovaj album označio je prekretnicu u radu Morcheebe koja se okrenula više pop zvuku. No kreativne nesuglasice između ljubitelja hip hopa i psihodelije braće Edwards i soulu okrenute Skye su počele da kvare idilu, pa su se rastali nakon eksperimentalnog albuma “Charango” iz 2002, iako je ovo izdanje u Velikoj Britaniji dostiglno zlatni status.
Koliko su Skye i njen prepoznatljivi vokal značili Morcheebi i njenim fanovima pokazao je poziv braće Godfreya pjevačici da se vrati u grupu poslije osam godina rada sa brojnim drugim pjevačicama.

Albumi benda Morcheeba prodati su u oko šest miliona primjeraka, a na muzičkoj sceni upisani su kao jedan od najprepoznatljivijih bendova trip hop scene, rame uz rame uz imena kao što su Massive Attack i Portishead. Grupa je dobila javne pohvale mnogih njihovih muzičih heroja kao što je David Byrne, kojem je Paul Godfrey producirao hvaljeni album “Feelings” 1997 a sarađivali su sa zvijezdama raznih žanrova kao što su Big Daddy Kane, Slick Rick, Mos Def, Kurt Vagner, Jim White i drugi.

Morcheeba je jedno od najznačajnijih inostranih imena koje je crnogorska publika u prilici da čuje u okviru festivalskog buma koji se dešava posljednjih godina u Crnoj Gori.

Pored ovog britanskog sastava, tokom trodnevne muzičke manifestacije City Groove na Stadionu malih sportova publika će imati priliku da po prvi put uživa u nastupu francuskih DJ-eva i producenata Bob Sinclara i Antoine Clamarana koji je na programu prve večeri 2. juna. Pored benda “Morcheeba” druge večeri, 3. juna publika u glavnom gradu Crne Gore će nakon šest godina imati priliku da čuje hrvatskog kantautora Zlatana Stipišića Gibonnia, dok će festival svojim koncertima zatvoriti bendovi “Queen Real Tribute” i “Psihomodo pop”. Kao i prethodnih godina, ovogodišnje zvijezde festivala imaće podršku i domaćih izvođača i bendova.

Ovogodišnji festival dio je manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, a organizuje ga agencija Comfortably Numb.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com