Otvorene 22. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti - Volim Podgoricu

Otvorene 22. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti

Predstava „Leptir” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, rađena po tekstu Aleksandra Radunovića Popaja, kojom su zvanično otvorene 22. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS), u potpunosti je odgovorila na moto ovogodišnje manifestacije, preispitivanje.

Hercegnovska publika s pažnjom je pratila priču o međuljudskim odnosima, otuđenosti, sudarima sa problemima koje nosi svakodnevica, a koji su u dobar teatarski čin pretočili na osnovu teksta Aleksandra Radunovića, reditelj Emil Zumbul Kapetanović i glumci Sanel Pepeljak, Aleksandr Seksan i Ermin Sijamija.

Osjećali smo posebnu odgovornost zbog igranja pred domaćom publikom, jer je autor teksta Aleksandar Radunović, kaže Ermin Sijamija i dodaje da je priča zbog toga bliska crnogorskom mentalitetu.

“Mi smo je pokušali malo otkloniti od toga, ali je teško pobjeći. Ne mogu reći da smo imali tremu, ali svakako je to zahtijevalo jaču koncentraciju prije samog izvođenja, čisto zbog tih detalja. Međutim, u toku i na kraju predstave vidio sam da publika jako dobro prihvata predstavu, da živi s njom, a sudeći po komentarima i razgovorima nakon igranja, dobro smo obavili svoj posao; publika je shvatila i prihvatila našu priču”.

Mala forma

„Leptir” je rađen kao mala forma i za malu scenu, ali su glumci Narodnog pozorišta iz Sarajeva uspjeli da „prebace rampu” i na velikoj sceni u Dvorani „Park”.

“Komad je intenzivan. Iako traje samo sat, nekada imam osjećaj da je to mnogo duže, jer svaka riječ nosi neko dešavanje, neki drugačiji odnos, neku igru između nas troje. Tu svako svakoga laže, svako svakoga vara, svako svakoga mrzi; oni su duboko ogrezli u zlo, u nešto što je ružno, što nije ljudsko. Zbog toga je bilo teško raditi ovaj komad, svi smo pomalo bježali od svojih likova, od svih tih demona koje treba izvući iz sebe i pokazati na sceni”, rekao je Sijamija, zadovoljan gostovanjem u Herceg Novom i na HAPS-u.

(Pobjeda)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com