PODGORICA: Spremite se za velike proteste taksista - Volim Podgoricu

PODGORICA: Spremite se za velike proteste taksista

Strukovni sindikat taksista Crne Gore počeće proteste u četvrtak, 20. aprila, a trajaće najmanje sedam radnih dana.

Nezadovoljstvo taksista kulminiralo je na nedavno održanoj javnoj raspravi o Nacrtu predloga odluke o taksi prevozu, gdje su saznali da Glavni grad planira da poveća broj taksi licenci sa 776 na 970. Revoltirani ovim saznanjem taksisti su i napustili raspravu i organizovali mirni protest ispred zgrade Glavnog grada.

Potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Vesko Bijelić ističe da su juče u Upravi policije prijavili javno okupljanje, odnosno protestne vožnje, koje će trajati od 20. do 27. aprila svaki dan od 11.55 do 13.55.

Taksi prevoznici, samostalni preduzetnici Crne Gore, obratili su se juče i crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, kako bi skrenuli pažnju na aktuelno stanje u auto-taksi prevozu u Crnoj Gori, prenose Dnevne novine.

Ističu da nadležni nemaju sluha za njihove probleme, zbog čega su i odlučili da uđu u organizaciju svakodnevnih protesta do konačnog rješavanja problema.

Predsjednik strukovnog sindikata Crne Gore Boro Pavlović navodi da su prinuđeni da iskoriste i ovo sredstvo, u nadi da će ih državni i opštinski organi ozbiljnije shvatiti i preduzeti sve neophodne mjere da se stanje u ovoj oblasti unaprijedi.

“Naši problemi koji se moraju riješiti u hitnom roku su zaustavljanje donošenja novih opštinskih odluka o auto-taksi prevozu, dok novi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju ne bude usvojen u Skupštini Crne Gore, jer je isti već u proceduri. Tražimo striktno poštovanje i sprovođenje važećeg Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, hitno angažovanje nadležnih inspekcijskih organa, kao i Komunalne policije u lokalnim samoupravama koji će raditi na suzbijanju nelegalnih auto-taksi prevoznika, kao i formiranje komisije od nadležnih, koja će procjenjivati koje su opštinske odluke o auto-taksi prevozu u prethodnom periodu donijete protivzakonito i za čije interese. Neophodno je i hitno ispitivanje situacije koja je dovela do toga da su privredna društva koja obavljaju auto-taksi prevoz mogla, u dugom nizu godina, nepoštovati zakon, te ispitivanje razloga zbog kojih Poreska uprava prema tim društvima nije primjenjivala zakon”, istakao je Pavlović.

Iz strukovnog sindikata taksista su tražili i omogućavanje učešća predstavnicima SST Crne Gore u radnim grupama na donošenju novih odluka kao i drugih propisa vezanih za njihovu djelatnost, navodeći da je jedino Ministarstvo saobraćaja omogućavalo saradnju i transparentnost.

Taksisti su tražili od premijera Markovića da, sagledavajući sveukupnu situaciju, formira radni tim ili posebnu komisiju koja bi se bavila ovom problematikom, ispitala sve navode i pokušala da pronađe rješenje za unapređenje ambijenta za život i rad taksi prevoznika – samostalnih preduzetnika.

“Rješavanjem naših problema, riješiće se i dugogodišnji problemi sa kojima se kao društvo suočavamo, a koji se odnose na sivu ekonomiju i nepoštovanje zakona”, navodi Pavlović.

Taksisti podsjećaju da je Ministarstvo saobraćaja uvažilo njihove sugestije, nakon čega se pristupilo izradi Nacrta novog Zakona o saobraćaju, koji je 2005. godine usvojen u Skupštini Crne Gore. Prema mišljenu taksi prevoznika – samostalnih preduzetnika, ovo zakonsko rješenje jedno je od najboljih zakonskih rješenja u regionu. Međutim, od tada pa do danas, zbog neprimjenjivanja, te pogrešnog tumačenja Zakona od strane lokalnih samouprava, neadekvatnim inspekcijskim i drugim kontrolama od strane nadležnih organa i nezakonitim podzakonskim opštinskim aktima, nastao je haos u regulisanju prevoza putnika, posebno kada je u pitanju auto-taksi prevoz.

“Na ovaj način direktno su pogođeni legalno registrovana preduzeća za prevoz putnika u gradnosm saobraćaju i legalno registrovani auto-taksi preduzetnici”, ističe Pavlović.

Protesti Strukovnog sindikata taksista Crne Gore otpočeće sjutra i trajaće najmanje sedam radnih dana što smatraju da je optimalan rok da se konačno krene u konkretno rješavanje  problema.

(Dnevne novine)

2 komentara

  1. Hahahha, kako DPS fino vodi drzavu. Evo ce i taksisti da strajkuju! Ne moze cojek da zivi i prezivi mjesec dana u ovoj lopovskoj DPS drzavi! NArod crkava od gladi, nema struju da plati, nemaju ljudi djeci da kupe knjige za skolu, bre! A oni pricaju SIGURNIM Korakom? Dje u Avganista, Irak, Pakistan mozda… NATO je bitan njima, vele u razvijenom smo svijetu? A dje jadan sa 200, 300 evra prosjecnom platom i 80 posto omladine nema nikakav posao, dje je tu ista Sigurno? Sigurno je samo da DPS treba da ode u opoziciju, civilizovano, jer pojma nemaju o vodjenu drzave. NE bi znali javni toalet da vode bez kradje i laganja, a kamo li Svetu Srpsku Spartu Crnu Goru!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com