Stanković: Ratni zločini nijesu cifra, nego svaka pojedinačna sudbina - Volim Podgoricu

Stanković: Ratni zločini nijesu cifra, nego svaka pojedinačna sudbina

Ratni zločini nijesu cifra, nego svaka pojedinačna sudbina, poručio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković na otvaranju drugih regionalnih konsultacija o jačanju saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama.

Skup je dio projekta “Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim licima“, koji će UNDP sprovoditi u naredne tri godine.

Vrhovni državni tužilac tom prilikom je izrazio uvjerenje da svi učesnici skupa, predstavnici tužilaštava zemalja regiona, imaju zajednički cilj – da saradnju između tužilaštava zemalja bivše Jugoslavije  učine efikasnijom i djelotvornijom u procesuiranju  ratnih zločina.

“U pitanju su krivična djela, najteži međunarodni zločini, koji su, na žalost, u našoj bliskoj prošlosti bili  i naša stvarnost. Upravo zbog toga je posvećenost našoj međusobnoj saradnji značajnija, kako bismo zajedničkim naporima onemogućili učiniocima ovih krivičnih djela da izbjegnu suočavanje sa pravdom”, istakao je Stanković.

Vrhovni državni tužilac podsjetio je da je Državno tužilaštvo Crne Gore u maju 2015. godine usvojilo Strategiju za ustraživanje ratnih zločina. Aktivnosti koje su pratili početak primjene Strategije evidentirane su kao pozitivan pomak u posljednjem izvještaju Evropske komisije  o napretku.

U izvještaju je, takođe, navedeno i da crnogorsko tužilaštvo u slučaju gonjenja ratnih zločina  treba da pokaže proaktivniji pristup, kao i da  “neriješena sudbina lica nestalih tokom sukoba devedesetih  i dalje predstavlja humanitarni problem na zapadnom Balkanu“.

“U crnogorskom Državnom tužilaštvu toga smo itekako svjesni. Iako Evropska komisija konstatuje da broj ovakvih slučajeva u Crnoj Gori nije veliki (61), to za nas nije cifra, nego svaka pojedinačna sudbina, zbog čega je, kako se tačno navodi u Izvještaju, potrebno uložiti napore da se što prije obezbijedi njihova identifikacija”, poručio je on.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com