Početna » NOVOSTI » Društvo » Studenti misle da je poslodavcu najvažnija veza pri zaposlenju

Studenti misle da je poslodavcu najvažnija veza pri zaposlenju

Svaki drugi student u Crnoj Gori procjenjuje da je poslodavcu, prilikom zapošljavanja, najvažnije da kandidat ima dobre porodične ili prijateljske veze i da je politički aktivan, dakle one elemente koji nijesu u direktnoj vezi sa realnim procjenjivanjem sposobnosti kandidata za zapošljavanje, rezultati su istraživanja “Očekivanja i stavovi studenata u pogledu zapošljavanja u Crnoj Gori”.

U istraživanju koje je sprovela Agencija za ispitivanje javnog mnjenja “Damar”, uzet je uzorak od 950 studenata sa tri crnogorska univerziteta, pišu Dnevne novine.

Kako pokazuju rezultati, 64 odsto studenata upisalo je fakultet u domenu njegovog interesovanja, a četvrtina ispitanika smatra da diploma ne garantuje posao mladima u Crnoj Gori.

“Najveći stepen saglasnosti ispitanici iskazuju za sljedeće tvrdnje – Aktivno ću tražiti posao u struci poslije završenih studija; U Crnoj Gori je visoka stopa nezaposlenosti; Zadovoljan/a sam što pohađam fakultet koji sam upisao/la; Danas je teško zaposliti se ukoliko nemaš vezu”, navedeno je u rezultatima.

Veliki broj studenata željelo bi da pokrene sopstveni biznis, a nešto manje da radi u javnom sektoru nakon završetka studija.

“Oko tri četvrtine anketiranih studenata očekuje da će se lakše zaposliti ukoliko ima bogatiji CV, a za najveći procenat (44,8%) studenata plata će biti najvažniji faktor prilikom donošenja odluke o zaposlenju”, navodi se u istraživanju.

(Dnevne novine)

Check Also

NISTE SPAVALI? Evo kako da izdržite dan…

Ako vam se dogodilo da dugo u noć niste mogli zaspati i(li) ste se tokom ...

Dala otkaz da bi sa šestogodišnjom ćerkom putovala po svijetu

Kada je prije nešto više od godinu dana pretrpjela gubitak bliskog prijatelja, Evi Farel je ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *