Početna » ŽIVOT + » Duhovnost » DANAS JE ZELENI ČETVRTAK Svaki je baksuzan sem ovog! Evo šta danas TREBA da radite

DANAS JE ZELENI ČETVRTAK Svaki je baksuzan sem ovog! Evo šta danas TREBA da radite

U Svijetloj nedjelji posle Vaskrsa današnji dan u narodu zove se Zeleni četvrtak.

To je jedan od sedam četvrtaka koji se nižu od Vaskrsa do velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice koje su naši stari praznovali moleći se Bogu da grad i nevrijeme ne unište ljetinu.

Do Drugog svjetskog rata naši stari po selima strogo su pazili da se na ove četvrtke – zelene, nikako ne ore, a tog dana ni volovi nisu uprezali u jaram. Štaviše, tog dana stoku nisu ni uprezali u kola.

Ovaj dan obilježava se na nekoliko načina od kojih su se neki održali, a neki su nažalost vremenom netragom nestali. Inače, Bijela, Svijetla ili Vaskršnja nedjelja smatra se neprekidnim danom Vaskrsa. Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs.

Četvrtak među pravoslavcima inače slovi za baksuzdan – svi osim ovog! Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, kakakondžule i druge nečastive sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

Ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Takođe, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti. U narodu je ovaj dan poznat i kao bijeli ili zeleni četvrtak i na njega se nije radilo.

(EPK/Wikipedia/Agencije)

Check Also

Evo kakvo nas vrijeme očekuje tokom četvrtka

U  četvrtak će biti promjenljivo oblačno vrijeme, na jugu sunčani intervali i uglavnom suvo, na ...

NEOBIČNA NARODNA VJEROVANJA: Ovo NIKAKO ne valja da se radi ČETVRTKOM!

Prije prihvatanja hrišćanstva, ljudi su praktikovali paganske običaje, od kojih narod ne može da se otrgne ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *