EVO ŠTA ĆE BITI SA NAKNADAMA ZA MAJKE - Volim Podgoricu

EVO ŠTA ĆE BITI SA NAKNADAMA ZA MAJKE

Korisnicama naknada za majke sa troje i više djece koje su stekle to pravo, ostaju primanja. One će zasad imati pravo na umanjeni iznos  dok Vlada ne donese novi zakon, kojim će regulisati status korisnica.

To je suština jučerašnje odluke Ustavnog suda, koji je ocijenio neustavnim odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su uvedene naknade. Izuzev sudije Milovana Gogića, Sud je  većinom glasova odlučio da su naknade neustavne, a Vladi je dat rok od tri mjeseca da Skupštini predloži novo zakonsko rješenje koje bi to stečeno pravo uskladilo sa Ustavom “saglasno pravnim stavovima” u odluci Suda.

Izvor “Vijesti” iz Ustavnog suda objasnio je da novim vladinim propisom korisnice naknada u svim kategorijama ne mogu biti u nepovoljnijem položaju, nego što su bile prije nego što su ostvarile  naknade. A to pravo imale su tri kategorije žena – one  sa  evidencije Zavoda za zapošljavanje, penzionerke, i one koje su prekinule radni odnos kako bi dobile naknadu.

Novo vladino rješenje ticaće se uglavnom  žena koje su naknadu ostvarile iz radnog odnosa. Jer, one kojesu bile u evidenciji Zavod a za zapošljavanje mogu da računaju na  iznos njegove naknade,  dok one koje su pravo na naknadu ostvarile zamrzavanjem penzija, takođe mogu da je očekuju samo u visini penzija.

Ustavni sud je krajem decembra pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Zakona. Inicijativu su podnijeli Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilić i Draginja Rakočević iz Kolašina, ocjenjujući da su pojedine odredbe Zakona diskriminatorske i  suprotne Ustavu. Oni juče nisu prisustvovali javnoj raspravi o ustavnosti zakonskog rješenja.

U inicijativi se, pored ostalog, navodi da zakonskim odredbama nisu diskriminisane pojedine kategorije žena, već i očevi.  Skupština je na predlog Vlade krajem prošle godine usvojila izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je naknada smanjene.

Majke su protestom ispred Suda sačekale njegovu odluku, kojom su bile nezadovoljne. Nije izvjesno kada će i dali  protesti biti nastavljeni, jer korisnice naknada sinoć nisu saopštile odluku.

 ODT  provjerava da li su majke počinile krivično djelo

Korisnice naknada pokušale su da uđu u Ustavni sud nakon saopštavanja odluke, ali ih je policija spriječila. Tvrde da su policajci fizički nasrnuli na njih. Međutim, iz Uprave policije sinoć je saopšteno da je to netačno i da su oni potiskivali masu koja nije htjela da sudijama dozvoli da izađu iz zgrade.

Tom prilikom priveden je Dragan Sošić, član Građanske inicijative koja je podržavala proteste majki, koji je nakon dva sata pušten. UP je saopštila da je onemogućavao policiju da radi i načinio prekršaj, kao i da će Osnovno tužilaštvo vidjeti da li je neko od organizatora protesta počinio krivično djelo tokom pokušaja nasilnog ulaska u sud.

(Vijesti)

1 komentar

  1. Hi. Neat post. There’s a problem with the site in firefox, and you might want to check this… The browser is the market leader and a large component of folks will leave out your great writing because of this problem.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com