Početna » NOVOSTI » Društvo » MANS: O novom zakonu MORT mora otvoreno i sa svima

MANS: O novom zakonu MORT mora otvoreno i sa svima

 

Praksa da se o ključnim zakonima u državi raspravlja iza zatvorenih vrata je nešto sa čime Vlada Crne Gore mora hitno da prekine, a najnoviji primjer postupanja Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) svakako nije doprinos u tom pravcu, kazali su iz MANS-a.

Jučerašnja javna rasprava o Predlogu Zakona o planiranju i izgradnji koja je bila zatvorena čak i za medije je nešto što nije sprovođeno čak ni za vrijeme ministra Branimira Gvozdenovića, koji je makar umio da odglumi otvorenost i spremnost za saradnju.

Resorni ministar Pavle Radulovića je prvo podmetnuo zakon koji je rađen iza zatvorenih vrata, tvrdeći da je već prošao javnu raspravu, a sada pokušava da novu raspravu u potpunosti obesmisli i limitira učešće javnosti. Zaista je teško dokučiti što je motiv ministra Radulovića da okrugli sto koji je organizovan u Privrednoj komori zatvori za medije.

Rješenja koja nudi novi zakon su u velikoj mjeri uzburkala javnost i jasno je da postoji ogromna potreba da se o njima povede najšira moguća rasprava. Tome u prilog govore i reakcije sa pravom nezadovoljnih predstavnika lokalnih samouprava kojima se predloženim aktom oduzima pravo da samostalno odlučuju i uređuju opštinske prostore, time doprinoseći sopstvenom razvoju.

Želimo da vjerujemo da i u MORT-u, makar formalno, dijele mišljenje da planiranje prostora nije ekskluzivno pravo uskog kruga ljudi na vlasti i sa njima povezanih kriminalaca, niti da javni interes smije da bude podređen privatnom i profitnom interesu. Takođe se nadamo da će u tom ministarstvu na vrijeme prepoznati kakve sve posljedice po stanje u prostoru može imati usvajanje zakona u ovom obliku, kao i da je puno učešće javnosti neophodno kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Kao organizacija koje posjeduje višegodišnje iskustvo u analizi problematike u oblasti urbanizma, MANS očekuje da će MORT napustiti praksu organizacije rasprava iza zatvorenih vrata i omogućiti održavanje događaja na kojima će učestvovati sve zainteresovane strane, što će u krajnjem doprinijeti i cjelishodnijoj zaštiti javnog interesa, zaključili su iz MANS-a.

 

Check Also

MANS: Građani zaduženi više od milijarde bez saglasnosti Skupštine

Vlada Crne Gore se godinama ponaša kao da državni parlament uopšte ne postoji, a najnovija ...

Dodjela državne pomoći – sve pod velom službene tajne

Sporna Vladina pomoć Montenegro Airlinesu od preko dva miliona eura, koju izviđa Tužilaštvo, ponovo je ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *